Áprilistól változik a BUX kosara

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde felülvizsgálta az börze indexeinek tartalmát, és kialakította az április 1-től érvényes új BUX- és BUMIX-kosarat.
Vágólapra másolva!

Az irányadó BUX indexbe nem kerül új papír. A kosárból a kiveszik a Phylaxia részvényeit, mivel az értékpapír többször nem felelt meg a bekerülési feltételeknek. Nem feleltek meg a kosártagság kritériumainak az Econet, a PannErgy, a Rába, a Synergon, illetve a TVK papírjai, ám a BÉT illetékes bizottsága mégis a részvények kosárban tartja ezeket, mivel a szóban forgó értékpapírok első alkalommal nem teljesítették a feltételeket. Ennek megfelelően a BUX kosarában áprilistól 13 részvény kap helyet, vagyis az Econet, az Egis, az ÉMÁSZ, az FHB, a Fotex, a Magyar Telekom, a Mol, az OTP, a PannErgy, a Rába, a Richter Gedeon, a Synergon és a TVK papírjainak mozgása alakítja majd az index mozgását.

Nem bővül a BUMIX kosara sem, viszont kikerülnek belőle a FreeSoft, a Grapfisoft Park, a Pannonflax és a TvNetWork részvényei, mert utóbbiak már másodszor nem feleltek meg a meghatározott feltételeknek. Szintén nem teljesítette a feltételeket a Humet és a Phylaxia részvényei, azonban e társaságok esetében engedményt tett a BÉT, mert első alkalommal nem hozták a kötelezőt. Így a Humet és a Phylaxia BUMIX-tag marad. Áprilistól a BUMIX kosarában megtalálható lesz az Állami Nyomda, a Danubius, az Econet, az Egis, az ÉMÁSZ, az FHB, a Fotex, a Genesis, a Humet, a PannErgy, a Phylaxia, a Rába, a Synergon, valamint a TVK.