A piac egyre jobban bízik a magyar adósságban

Vágólapra másolva!
Meredeken csökkent a héten, és különösen pénteken a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, jelezve, hogy a befektetői megítélés szerint enyhül a magyar államadósság-törlesztés leállásának - a CDS-árazásokból ítélve eddig sem túl magasnak tartott - kockázata.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég által az MTI-vel pénteken ismertetett friss adatsor szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a péntek délutáni londoni kereskedésben 5,2967 százalék volt, 0,3704 százalékponttal alacsonyabb az előző zárónál.

A cég a hét közepén 5,98 százalékos magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a múlt hét végén még 6,30 százalékos eddigi csúcsponton járt.

Magyar adósság: olcsóbb a biztosítási díj

Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt több mint 1 százalékponttal lett olcsóbb a magyar szuverén adóskockázat árazása a londoni piacon. Jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre kevesebb mint 530 ezer euróba kerül, a múlt hét végi 630 ezer euró helyett.

A CMA DataVision pénteken kiemelte a magyar adósságot mint a legnagyobb mértékben olcsóbbodó biztosítási díjú szuverén adósságok egyikét. A cég naponta közli a CDS-árazások aktuális változásainak listáját, külön táblázatokba szedve az aznapi legjelentősebb változásokat, és a pénteki felsorolásban feltüntetett szuverén adósok közül Magyarország államadósságának piaci biztosítási árazása szűkült a legmeredekebben.

A csehek és a lengyelek is jobban állnak

A közép-európai EU-térségben Csehország és Lengyelország piaci adósságbiztosítási árai is estek pénteken, 0,1646 százalékponttal 2,55 százalékra, illetve 0,2008 százalékponttal 3,1242 százalékra.

Feltűnően szélesek az eltérések az egyes euróövezeti tagállamok CDS-árazásai között. A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a legkisebb kockázatúnak tekintett szuverén adós a valutaunión belül továbbra is Németország, 0,7663 százalékos aktuális adósságbiztosítási díjjal, Írország CDS-árfolyama ugyanakkor 3,0450 százalék volt, jóval magasabb, mint a nem euróövezeti tag - és gyengébb hitelminősítői besorolású - Csehországé.

Ukrajna a legkockázatosabb

A CMA DataVision által nyilvántartott tíz legkockázatosabb szuverén adós listáját pénteken is Ukrajna vezette, 40,7051 százalékos aktuális CDS-árazással. Az ukrán adósságbiztosítás ára a múlt héten járt 50 százalék felett is.

A kelet-európai EU-térségen belül a lett szuverén adósság CDS-árazása továbbra is a legmagasabb: a keleti uniós tagállamok közül legrosszabb állapotban lévőnek tekintett Lettország adósbiztosítási díja a CMA DataVision pénteki adatai szerint aznap 11,4767 százalék volt.