Vágólapra másolva!
Nagy győzelem a Chrysler és az amerikai kormány számára, hogy egy bírói döntés szerint törvényes a Fiattal tervezett ügylet. A hitelezők egy része egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nem látja biztosítottnak a maximalizált eladási árat.
Vágólapra másolva!

Jelentős előrelépés történt a Chrysler eladása ügyében. Az amerikai autógyártó csődjét felügyelő bíró elutasította a cég néhány hitelezőjének kérelmét. A hitelezők azt szerették volna, ha nem kerül az olasz Fiat kezébe az Egyesült Államok nagy múltú autógyártója. Arthur Gonzales bíró kiemelte, hogy azonnal szükséges a Chrysler eladása.

A Chrysler kérelme szerint a vállalalat tőkéjének nagy része a Fiat, a United Auto Workers egészségbiztosítási alapja, a kanadai, valamint az amerikai kormány kezébe kerülne. A hitelezők egy csoportja azért ellenzi az ügyletet, mert úgy vélik, hogy ellene van a csődeljárás alapelveinek. Az eladás folyamata ugyanis nem maximalizálná az eszközök árát - állítja a húsz tagból álló csoport.

A jelenlegi tervek szerint - vélik a bírálók - teljesen felborul a prioritási rend, amely meghatározza, hogy milyen sorrendben kell kielégíteni a hitelezőket, és ezzel ők járnak rosszul.

A The Wall Street Journal tegnap azt jelentette, hogy a Chrysler 4,5 milliárd dolláros működési hitelt kaphat az amerikai és a kanadai kormánytól a csődbíróság döntése szerint.

Az összegből biztosított lesz a harmadik legnagyobb amerikai autógyár működése addig, amíg kidolgozzák a Fiattal való egyesülés részleteit. A detroiti cég múlt csütörtökön folyamodott csődvédelemért; azt kérte, hogy a kormány felügyelete alatt zajló átszervezés keretében május 21-ig bonyolítsák le a Fiat-üzletet.