Részvénykibocsátással emel tőkét a BoA

Vágólapra másolva!
A Bank of America 13,47 milliárd dollárnyi részvényt bocsát ki, hogy ezzel emelje tőkéjét. Erre az amerikai kormányzat stressztesztjének eredménye ad útmutatást.
Vágólapra másolva!

Az teszt eredménye szerint a bank 33,9 milliárd dollár tőkére szorul, tehát ha hozzáadjuk a részvénykibocsátásból származó tőkeemeléshez a China Construction Bank 7,3 milliárd dollárért történt eladását, azt kapjuk, hogy a szükségesnek már a felét előteremtették. Igaz, itt nem állnak meg, ugyanis még 17 milliárd dollár értékű tőkeemelést kívánnak végrehajtani.

A Bank of America 1,25 milliárd részvényt helyezett forgalomba 10,77 dolláros átlagáron múlt péntek óta - írja a Reuters. Ez az ár 4,3 százalékkal alacsonyabb, mint a már forgalomban lévők keddi záróára, ami 11,25 dollár volt.

Mint ismeretes, a stresszteszt alá vont 19 bankból 10-nek van szüksége tőkeemelésre. Ezek közül viszont messze a Bank of America igénye volt a legnagyobb a 33,9 milliárd dollárral. A bank 45 milliárd dollár közpénzt kapott a válság kirobbanása óta a kormányzati segélyalapból, és a tőkeemelés után lesz csak képes arra, hogy ezt az összeget elkezdje törleszteni.