Vágólapra másolva!
Enyhülni kezdett a lejtmenet a gazdasági válságban és a nemzeti élénkítő csomagok végre kezdik elérni hatásukat - idézte Soros Györgyöt hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Megállt a gazdaság szabadesése, a pénzügyi rendszer összeomlását pedig sikerült elkerülni. A nemzeti gazdaság élénkítő programok kezdenek beérni. Úgy gondolom a talpra állás nagyjából fele annyi ideig fog tartani, mint a zuhanás és utána beáll egy stagnálás. Ázsia lesz az első, ami kijut a válságból, de Amerika is ezen az úton van" - mondta Soros.

A valuták kapcsán Soros azt mondta, hogy a dollár már amúgy is gyenge, és nem számít arra, hogy tovább veszítene az értékéből az euróval szemben. Sőt egy erősödést valószínűbbnek tart. Az euró kapcsán pedig szerinte kiderült, hogy mekkora előny a gyenge gazdasággal rendelkező országoknak, ha bent vannak az eurózónában.

Soros egyébként nem teljesen elégedett az euró helyzetével. Németországnak, mint a legerősebb tagállamnak több javaslatot kellene tennie egy hatékonyabb eurózónai rendszer kiépítésére. Sajnálatosnak tartja, hogy a német kormány nem vállalja fel a vezető szerepet és szerinte nem kellene tovább ellenezni az uniós kötvények kibocsátását.