Tíz nagybank kész a segély törlesztésére

Vágólapra másolva!
Tíz amerikai bank számára teszi lehetővé az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma, hogy elkezdjék törleszteni a közpénzből fizetett 68 milliárd dolláros válsághitelt. Köztük olyan óriásbankok vannak, mint a JPMorgan Chase vagy a Goldman Sachs, de nincs köztük a Citigroup vagy a Bank of America. A kormányzat csak hét végén teszi hivatalossá a tíz bank névsorát, de a piacon már biztosak a listában.
Vágólapra másolva!

Sok banknak kellett kormányzati szigorító szabályozásokat teljesítenie, ami az állami tőkeinjekció feltétele volt. A pénzügyminisztérium korábban közölte, hogy egyes intézeteknek engedélyezi a segélyek törlesztését. A bankmentő alap, úgynevezett TARP (Troubled Asset Relief Program) pénzeiből részesült bankokat ezzel a módszerrel választanák ketté aszerint, hogy erősek-e vagy még gyengék a pénzügyi szektor gyógyulási folyamatában.

A kormányszerv nem nevezte meg a tíz bankot, így mind a 19, amely a TARP-ból részesült egyből előlépett, hogy ők már készen állnak. Ez azonban csak a bankrendszerben kételkedők megnyugtatására szolgáló kommunikációs fogás. A befektetői reakció sem volt egyenletesen optimista, mivel először ugyan nagy növekedést idézett elő a tőzsdéken, később azonban korrigált a piac mondván, hogy a pénzt inkább a hitelezés erősítésére kellene használni.

"Ha jobban ügyelnének a közjóra, inkább megtartanák a pénzt és a hitelezés felgyorsítására használnák" - véli Carl Birkelbach, egy chicagoi befektetési cég elnök-vezérigazgatója. A pénzügyminiszter, Timothy Geithner azonban a gazdasági válságból való kigyógyulás egy jelének látja a visszafizetési készséget. Viszont figyelmeztette a legnagyobb 8 gazdaságot, hogy a koncentráljanak a növekedés intézményes megsegítésére.

A visszafizetés képessége azt mutatja, hogy ezek a vállalatok már tudnak saját erőből forrásokat bevonni. A jegybanki szerepet ellátó, így a kereskedelmi bankokat hitelező Federal Reserve (Fed) szintén megerősítette, hogy rendelkezésére áll elegendő forrás a bankok segítésére.

A Reuters összesítése szerint a következő bankok lesznek a tizek, amelyek megkezdhetik a feltüntetett segélyek visszafizetését.

JPMorgan Chase & Co

$25.0

Goldman Sachs Group Inc

$10.0

Morgan Stanley

$10.0

U.S. Bancorp

$6.6

Capital One Financial Corp

$3.6

American Express Co

$3.4

BB&T Corp

$3.1

Bank of New York Mellon Corp

$3.0

State Street Corp

$2.0

Northern Trust Corp

$1.6



Forrás: Reuters