A vártnál szerényebb a júniusi infláció

Vágólapra másolva!
Júniusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalékos volt, 2008. júniushoz viszonyítva az árak 3,7 százalékal növekedtek - közölte a KSH. Az elemzők magasabb (3,9 százalékos) értékre számítottak, a jelek szerint az árusok nem hozták előre a júliusi áfa-emelést.
Vágólapra másolva!

Júniusban egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,6 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (9,2 százalék), valamint az étolaj (2,9 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek árai emelkedtek (1,9 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 5,3 százalékkal nőtt.

Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk, valamint a szolgáltatások esetében. Ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 2,6 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A háztartási energia és a ruházkodási cikkek körében kis mértékű árcsökkenés következett be.

Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék, a rizs, az idényáras élelmiszerek és a párizsi, illetve a kolbász. Árcsökkenés következett be az étolaj, a sajt és a liszt esetében.

A háztartási energia átlagot meghaladó, 8 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,6 százalékkal nőtt, míg az elektromos energiáé 2,8 százalékkal. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. Átlag alatti áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások körében, de a szemétszállítás 10,6, a társasházi közös költség 9,4, a csatornadíj 7,9, valamint a vízdíj 7,8 százalékkal emelkedett.

A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek esetében szintén átlag alatti volt az áremelkedés. Az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be (1,1 százalékos), ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,3 százalékkal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru 4,9 százalékkal drágult az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A júniusi inflációs adatsor azt mutatja, hogy a magyar jegybanknak "nem kell különösebben aggódnia" az inflációs nyomás miatt, és ha az egyéb kockázati tényezők nem romlanak, most már hozzákezdhet a kamatenyhítéshez - mondták londoni feltörekvő piaci elemzők az adatok ismertetése után.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport piaci közgazdásza az MTI-nek azt mondta: a számok tanúsága szerint az alapszintű inflációs nyomás nem különösebben erős. Ezért, ha az MNB "egyébként készen áll" a csökkentésre, az inflációs folyamatokban semmi olyasmi nincs, amely miatt a jegybank ezt ne tehetné meg.

Az MNB eddig sem elsősorban az inflációra, hanem inkább a pénzügyi stabilitásra figyelt, és a forint az elmúlt hónapban viszonylag stabil volt, "nemhogy nagyobb, de még kisebb sokkok sem" érték - tette hozzá.

A 4cast nevű gazdaságelemző cég szerint a kötvényaukciókon észlelhető javuló kereslet, a készülő eurókötvény és az enyhülő finanszírozási gondok jellemezte mostani környezetben úgy tűnik, hogy az MNB már júliusban elkezdheti a kamatmérséklési ciklust, óvatos, fél százalékpontos csökkentéssel. Erre a legnagyobb kockázatot egy esetleges jelentősebb globális részvénypiaci korrekció jelentené.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minapi elemzése kiemelte a múlt héten közzétett, a piac várakozásánál sokkal jobb májusi külkereskedelmi adatsort, amely 480 millió eurós havi többletet mutatott a 230 millió eurós londoni konszenzus helyett. Szakértői azzal számolnak, hogy ilyen ütemű javulás mellett a magyar külkereskedelmi többlet könnyen elérheti az idei év végére a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, ami fél százalékponttal magasabb lenne a JP Morgan által eddig valószínűsítettnél.

A cég londoni elemzői most már csak 3,8 százalékos GDP-arányos teljes évi folyómérleg-hiányt várnak. Mindez a bankcsoport várakozása szerint erősíteni fogja a forintot, és a JP Morgan ezek alapján azt jósolta, hogy "nagyon valószínű" egy fél százalékpontos kamatcsökkentés az MNB Monetáris Tanácsának e havi ülésén.