Vágólapra másolva!
Románia államháztartási hiánya az év végére elérheti a hazai össztermék (GDP) 7-8 százalékát, így a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodást újra kell tárgyalni - jelentette be Románia IMF-megbízottja.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Mihai Tanasescu szerint júniusban a román költségvetés a várakozásoknak megfelelően alakult, a gazdaság zsugorodása az első negyedévben viszont a vártnál nagyobb, 6,2 százalék volt. Ennek következtében a második és harmadik negyedévben várhatóan tovább csökken az államkassza bevétele - írta meg a Napi Gazdaság.

Az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős biztosa, Tony Lybek a The Money Chanelnek adott interjújában leszögezte: amennyiben a bukaresti vezetésnek nem sikerül a hiányt a korábbi megállapodás szerint féken tartani, az IMF nem utalja a Romániának szánt közel 13 milliárd eurós hitel következő részletét.

A román kormány, annak ellenére, hogy az IMF-fel kötött megállapodásában a deficit kontrolálását ígérte, mégis féktelen költekezésbe kezdett. Növelték az állami foglalkoztatottak bérét, bevezették az üdülési csekket, életbe lépett a lakásvásárlást támogató első otthon program és emelték a roncsautóprogram pénzkeretét.

A bevételi oldal sem alakult jobban, a fogyasztói kereslet és a befektetői bizalom a vártnál jobban esett, a román gazdaság húzóágazatainak számító szektorokban soha nem látott visszaesés következett be.

Fél év alatt a gépkocsieladások 50 százalékkal estek, az elektrotechnikai háztartási cikkek piaca 33 százalékkal zsugorodott, míg az építőiparban 30 százalékos a csökkenés, miközben júniusban a korábban gyakorlatilag nem létező munkanélküliség 6 százalékon tetőzött.

Adózás terén pedig hiába vezették be a kkv-kat érintő átalányadót, mára kiderült, hogy ez nem jött be: a legfrissebb adatok szerint több mint százezer cég szűnt meg vagy volt kénytelen felfüggeszteni működését, mivel nem tudott eleget tenni adófizetési kötelezettségének.