Tovább terjeszkedne a bécsi tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde több mint felét is birtokló Wiener Börse alaptőkéjét hamarosan megemelik a tulajdonosok, hogy további kelet-európai tőzsdékben szerezhessen részesedést. Úgy tűnik, a varsói privatizációjából egyelőre kimarad a bécsi tőzsde.
Vágólapra másolva!

Kitart terjeszkedési stratégiája mellett a bécsi értéktőzsdét üzemeltető Wiener Börse AG, remélve, hogy a következő három-öt éven belül részesedést vásárolhat dél- és kelet-európai értéktőzsdékben - mondta a Wiener Börse vezérigazgatója.

Olyan kisebb, növekedéssel kecsegtető börzékben fontolgatják a részesedésvásárlást, mint a horvát, a szerb, a román és a bolgár értéktőzsde - mondta Heinrich Schaller a Reutersnek csütörtökön. Ezekkel a tőzsdékkel a bécsi tőzsde már együttműködési megállapodást kötött.

A Wiener Börse már többségi tulajdonosa három térségbeli tőzsdének: a ljubljanai 81,01 százaléka, a budapesti 50,45 százaléka és a prágai 92,73 százaléka van a birtokában. A vállalat két éven belül egyetlen, közös kereskedési platformot akar bevezetni érdekeltségei számára, a német Xetra rendszert.

Schaller az interjúban beszélt arról is, hogy a Wiener Börse egyelőre nem indul régiós vetélytársa, a varsói értéktőzsde többségi részesedéséért, de nem is zárja ki teljesen e lehetőséget.

A múlt héten bejelentették, hogy a lengyel pénzügyminisztérium kiválasztotta azt a négy tőzsdevállalatot, amelyek részt vehetnek a varsói értéktőzsde részleges privatizációjában. A frankfurti Deutsche Börse, a londoni LSE, az amerikai-svéd Nasdaq-OMX és az amerikai-nyugat-európai NYSE-Euronext tehet ajánlatot ez év égéig. A kormány a privatizációból 12 milliárd zloty (4 milliárd dollár) bevételt remél.

Az osztrák részvénypiac kilátásairól Schaller úgy vélekedett, hogy előfordulhatnak még hullámvölgyek, de a neheze "már mögöttünk van". A bécsi értéktőzsde fő mutatója, az ATX idén az év eleje óta 25 százalékkal emelkedett, és jelenleg 50 százalékkal magasabban áll a tavalyi, 1500 pontos mélypontjánál.

A bécsi értéktőzsde üzemeltetője várhatóan hamarosan jóváhagyja, hogy tulajdonosai 100 millió euróval megemeljék alaptőkéjét, az eddigi tőzsderészesedés-vásárlások költségei miatt, illetve némi tőkét képezve a további terjeszkedéshez.

Banki források szerint a tőkeemelésben részt vesz Ausztria három nagybankja, az Unicredit tulajdonában lévő Bank Austria, valamint az Erste Bank és a Raiffeisen csoport. E három pénzintézet együttesen a Wiener Börse mintegy 27 százalékát birtokolja.