Tolonganak az amnesztiáért az amerikai adócsalók

Vágólapra másolva!
Szokatlanul sok, a szokásosnál 75-ször több adóelkerülő jelentkezett önként az Egyesült Államok amnesztiaprogramjában, a börtön elkerülésének reményében. A jelek szerint bevált a büntetések csökkentésének stratégiája.
Vágólapra másolva!

Az idén 7500 adóelkerülő jelentkezett az amerikai adóhatóság (IRS) amnesztiaprogramjában, azt remélve, hogy börtönbüntetés nélkül, enyhített pénzbírsággal megússza a törvénysértést - közölte az IRS. Doug Shulman, az IRS vezetője példátlannak nevezte, hogy ennyi adócsaló fedte fel magát.

Az IRS adatai szerint az adóelkerülő amerikai állampolgárok a világ 70 országában rejtegették jövedelmüket, az eltitkolt számlák nagysága 10 ezertől több mint 100 millió dollárig terjed. A pénzek örökségekből, valamint Amerikában és külföldön termelt vállalati profitokból származnak.

Az adócsalók elkerülhetik a szabadságvesztést, ha még az IRS megkeresése előtt feladják magukat, visszafizetik az elmaradt adókat a kamatokkal és a megállapított bírságot is leróják. Az is feltétel, hogy törvényes úton megszerzett vagyonról legyen szó.

A korábbi években átlagosan csupán százan jelentkeztek az amnesztiaprogramban, mivel a régi magas büntetések feltehetően túlszárnyalták a titkos számlákon lévő összegeket, különösen, ha az illető hosszú időn át elkerülte az adófizetést. Az IRS márciusban csökkentett bírságot ígérő programot hirdetett, amely egyszeri meghosszabbítás után csütörtökön járt le. Shulman közölte, hogy több hosszabbítás nem lesz.

Az adócsalók azóta nem érezhették magukat biztonságban, hogy az Egyesült Államok és Svájc augusztusban kiegyezett: az UBS AG svájci óriásbank, az ellene indított peres eljárás elejtése fejében, 4450 olyan titkos számla adatait adja át az IRS-nek, amelyeken feltehetően adókerülő amerikaiak őrzik vagyonukat.

Shulman azt is közölte, hogy az Obama-kormány ez irányú törekvései jegyében az IRS fokozza az illegális pénzáramlás megakadályozását célzó lépéseit, irodát nyitnak például Pekingben, Panamavárosban és Sydneyben.