Negatív hangulat uralta a tőzsdéket

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb amerikai GDP-adat miatt a nemzetközi tőzsdéken eladói nyomás alakult ki.
Vágólapra másolva!

A fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek - a pesti mutatóhoz hasonlóan - a piros tartományban zártak kedden. A pesszimizmus a a vártnál gyengébb amerikai makroadatok számlájára írható.

A kedden közzétett jelentésben az első hivatalos becsléshez képest lefelé korrigálták a harmadik negyedéves amerikai GDP-növekedési adatot. A módosított, de továbbra sem végleges adat 2,8 százalékos visszaesést jelzett, szemben az első becslésben szerepelt 3,5 százalékkal. Ez valamivel elmaradt a Reuters 2,9 százalékos becslésétől. Szintén csalódást keltett a befektetőkben a lakásárakról szóló statisztika, amely a vártnál alacsonyabb áremelkedésről tanúskodott. A gyenge adatokat nem tudta ellensúlyozni, hogy a vártnál nagyobb mértékben növekedett novemberben a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban. A Conference Board gazdaságkutató intézet indexe az októberi 48,7-ről 49,5 pontra nőtt, miközben a piac csökkenésre számított.

A borúlátó befektetők a londoni tőzsde irányadó indexét 0,6 százalékkal csökkentették, a frankfurti DAX 0,5, a párizsi CAC pedig 0,7 százalékot veszített értékéből a keddi kereskedésben. New Yorkban is az eladók uralták a parkettet, magyar idő szerint este hét órakor a harminc vezető vállalat részvényének mozgását követő Dow Jones Industrial Average 0,5, a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq 0,6, a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 pedig 0,3 százalékos mínuszban volt.