A vártnál kevésbé emelkedtek az amerikai termelői árak

Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb mértékben emelkedtek a termelői árak októberben az Egyesült Államokban, ami arra utal, hogy továbbra is mérsékelt marad a gazdaságra gyakorolt maginflációs nyomás. A késztermékek termelői árát követő index (PPI) 0,3 százalékkal emelkedett szezonális hatásoktól megtisztítva a szeptemberi 0,6 százalékos csökkenés után.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagosan 0,6 százalékos emelkedést vártak októberre. 2008 októberében 1,9 százalékkal csökkent a termelői árindex. A termelőiár-inflációs adat fenntartja a Fed gazdaság-ösztönzési mozgásterét az alacsonykamat-politika folytatásával.

A volatilis élelmiszer- és energia árakat nem tartalmazó mag-PPI 0,6 százalékkal csökkent októberben szeptemberhez képest. Az energia árak 1,6 százalékkal emelkedtek októberben az előző havihoz képest, míg szeptemberben 2,4 százalékkal csökkentek, szintén havi bázison. Az energia árak októberi emelkedését az 1,9 százalékkal dráguló üzemanyagok vezették, de hozzájárult a lakossági áram áremelkedése és az LPG (autógáz) árak emelkedése is.

Az élelmiszer árak 1,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a friss és szárított gyümölcsöké 24,2 százalékkal.