Vágólapra másolva!
Nem sokat javult a korábbi gyorsbecsléshez képest a magyar harmadik negyedéves GDP-adat. Az előzetes 7,2 százalékos visszaeséshez képest a végleges adat 7,1 százalék, amivel Európa sereghajtói között van a gazdasági termelés változását tekintve. A külkereskedelmi mérleg azonban nem várt mértékű többletet mutatott.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, negyedéves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerda reggel.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága harmadik negyedévében a magyar gazdaságnál kisebb mértékben, 4,3 százalékkal esett vissza. A rendelkezésre álló adatok alapján 16 tagállamban a hazainál kisebb, míg Észtországban, Litvániában és Szlovéniában nagyobb csökkenést regisztráltak.

A novemberi gyorsbecslés szerint 7,2 százalékkal szűkült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, ami akkor rossz hír volt, mivel a piac jóval alacsonyabb visszaesést várt, a Dow Jones hírügynökség felmérése 6,6 százalékos esést valószínűsített. A Reuters augusztusban 6,73 százalékos recessziót prognosztizált a harmadik negyedévre, a legpesszimistább jóslat 7,8 százalékos zuhanást is elképzelhetőnek tartott akkor, míg a legoptimistább "csak" 5,9 százalékra számított.

Javuló előrejelzések

A Reuters novemberben végzett elemzői felmérése szerint a negyedik negyedévben 4,91 százalékosra csökken a magyar gazdaság kibocsátásának szűkülése 2008 azonos időszakához képest, a 2009-es év egészére pedig 6,51 százalékos visszaesést valószínűsít a 20 megkérdezett elemző. Ezekről az adatokról majd csak a jövő évben ad tájékoztatást a KSH.

A jövő évre vonatkozóan javult a piac GDP-becslése, mivel a nyáron még 0,2 százalékos visszaesést vártak, a legutóbbi felmérésben már nulla körüli eredményt valószínűsített a piaci konszenzus. A GKI gazdaságkutató hasonlóképpen stagnálásról írt november végi becslésében, míg az idén még 6,5 százalékos recessziót vár.

A kormány, bár a piachoz képest pesszimistább várakozásokat tett közzé, a pozitív korrekcióval állt a köz elé. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács november közepi ülésén jelentette be, hogy 0,9 százalékról 0,7 százalékra módosítja a jövő évi várakozását. Oszkó Péter a költségvetésről szóló tegnapi sajtótájékoztatóján már csak 0,6 százalékról beszélt a jövő év és 6,7 százalékról az idei év kapcsán.

Több lett a külkereskedelmi többlet

A KSH szerdán közölt külkereskedelmi mérleg adata szerint októberben 464 millió euró (124 milliárd forint) exporttöbbletet mutatott, ami az egyenleg 608 millió eurós (150 milliárd forintos) javulását jelenti az előző év októberéhez képest. A Takarékbank elemzője, Suppan Gergely szerint ez az adat "messze túlszárnyalja" a várakozásokat.

Az októberi export 11,8 az import 20,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához hasonlítva, míg szeptemberben 17,7, illetve 23,6 százalékos volt a visszaesés. Az első tíz hónapban az export 22,1 az import 28,4 százalékkal maradt el az előzőév azonos időszakától. Az októberi kivitel 81, a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.