Vágólapra másolva!
A Bank of America napokon belül visszafizeti az adófizetők pénzéből a megmentésére fordított pénzt - az amerikai kormány örül, a befektetők azonban aggódnak. Kérdés, nem kockázatos-e a váratlanul korai lépés.
Vágólapra másolva!

Még az idén visszafizeti az amerikai kormány által tavaly nyújtott 45 milliárd dolláros mentőcsomagot a Bank of America (BofA) - jelentette be az óriásbank vezetősége.

A Reuters tudósítása szerint "meglepetést keltő" döntés megkönnyítheti a vezetői fizetések korlátozása alól ezzel felszabaduló pénzintézet számára az új vezérigazgató megtalálását. A várhatóan az év végén visszavonuló jelenlegi vezér, Kenneth Lewis azt mondta, leköszönése előtt mindenképpen le akarta zárni az ügyet.

A bejelentés jól jön az amerikai pénzügyminisztériumnak, az utóbbi időben ugyanis sok bírálat érte az adófizetők pénzéből megmentett vállalatok által kifizetett bónuszok miatt. Üdvözölte a lépést a fizetések kordában tartásával megbízott "bércár", Kenneth Feinberg is.

Egyes befektetők szerint ugyanakkor a siettetett visszafizetés sebezhetőbbé teszi a Bank of Americát az esetleges későbbi, pénzügyi természetű sokkokkal szemben. A Reuters által idézett szakértő véleménye szerint a gazdaság jelenlegi kockázatait elnézve a cég valójában nincs olyan helyzetben, hogy visszafizesse a 45 milliárd dollárt.

Bennfentesek úgy vélik, ettől függetlenül a BofA példáját hamarosan követheti a többi, a a válság kitörése óta állami mentőöv segítségével talpon maradt bank. A Citibank szintén 45 milliárd, a Wells Fargo pedig 25 milliárd dollárral részesült a TARP (Troubled Asset Relief Program) néven elhírestült programból.