S&P: Szlovákia stabilan az élmezőnyben

Vágólapra másolva!
Romlani fog az idén a szlovák államháztartási helyzet, de ez nem vesztélyezteti a friss euróövezeti tagország adósságbesorolását, amely továbbra is a legjobbak között van Európában.
Vágólapra másolva!

Megerősítette Szlovákia elsőrendű, stabil kilátású adóskockázati besorolásait szerdán a Standard & Poor's, amely szerint azonban a szlovák államháztartási mérleg számottevően romlik az idén, és várhatóan jövőre sem javul sokat.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamidejű szlovák államadósi kötelezettségek "A plusz/A-1" osztályzataira, valamint az átutalási és konvertibilitási kockázati megítélés lehető legjobb, "AAA" besorolására vonatkozik.

Az S&P ugyanakkor kiemelte, hogy becslése szerint a hazai össztermékhez mért szlovák államháztartási hiány az idén 6,3 százalékra duzzad a tavalyi 2,3 százalékról.

Kedden azt közölte a szlovák jegybank, hogy számításai szerint jövőre 3,1 százalékkal nő az ország bruttó hazai terméke (GDP), szemben az eddig várt 2,9 százalékos dinamikával. A szlovák gazdaság idei teljesítményére vonatkozó jegybanki előrejelzés is jóval derűlátóbb lett: most azzal számolnak, hogy Szlovákia gazdasága 4,8 százalékkal esik vissza az eddig várt 5,6 százalék helyett.