Kiábrándító számok a budapesti börzéről

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság a budapesti részvénypiac teljesítményén is mély nyomot hagyott. A BUX értékének a felét veszítette el egy esztendő alatt, a két legfontosabb papír, a Mol és az OTP ennél is nagyobb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A jelenlegi recessziós helyzetben nehéz megjósolni, hogy a világ részvényindexei, köztük a BUX merre mozog majd a jövőben. A következő hetekben a leginkább a nemzetközi gyorsjelentési szezon alakíthatja majd az árfolyamokat.
Vágólapra másolva!

A világ részvénypiacaihoz hasonlóan a pénzügyi válság határozta meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) múlt évi teljesítményét. Hatalmas mértékű árfolyamesések voltak mindenütt, és ebbe a trendbe illeszkedett a budapesti tőzsdeindex zuhanása.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója a múlt évet 12 242 ponton zárta, azaz a 2008. január 2-án feljegyzett végeredményhez képest több mint 53 százalékkal csökkent az index. A BUX október 27-én érte el az éves mélypontját, ekkor 10 751 ponton állt, a legmagasabb értéket pedig január-8-án jegyezték fel, akkor 26 111 ponton is megfordult a mutató.

A vezető nyugat-európai indexek is jókora mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni, a frankfurti DAX több mint 40, a száz papír mozgását tükröző londoni Footsie 31,3 százalékkal gyengült, a párizsi irányadó mutató, a CAC 40 pedig 43 százalékkal került lejjebb. Mindhárom mutató, létrehozása óta a legjelentősebb éves veszteségét volt kénytelen megélni.

Az OTP volt az év vesztese

A BUX zuhanásából következik, hogy az index teljesítményét meghatározó értékpapírok is jókora mínusszal zárták az esztendőt. A vezető magyar részvények közül az OTP produkálta a legnagyobb veszteséget, a bankpapír december 31-én 2875 forinton zárt, ez közel 70 százalékos leértékelődés éves szinten. A Mol szűk 60 százalékos gyengülést követően 9870 forinton zárta a tavalyi esztendőt. A másik két vezető papír, a Magyar Telekom és a Richter 39, illetve 30 százalékos süllyedéssel hagyta maga mögött a múlt évet.

Árfolyamok alakulása (Forrás: BÉT, [origo])

Részvény/Index

Utolsó érték 2008-ban

Éves változás

BUX

12 242

-52,72 százalék

Magyar Telekom

537

-38,98 százalék

Mol

9870

-58,52 százalék

OTP

2875

-67,60 százalék

Richter

28 400

-30,12 százalék


A részvénypiaci forgalom 96 százalékát - az előző évhez hasonlóan - a négy vezető papír adta. Ezen belül azonban jelentős átrendeződés következett be: míg 2007-ben az OTP és a Mol egyaránt 40-40 százalékkal részesedett a forgalomból, addig 2008-ban az OTP részesedése 58 százalékra nőtt, a Molé pedig 21 százalékra zsugorodott. Ebben jelentős szerepet játszott a Mol-papírok közkézhányadának csökkenése. A Richter 9,7 százalékot, a Magyar Telekom 7,4 százalékot tudhat magáénak az éves forgalomból.

Az alacsonyabb forgalmú részvények sem jártak sokkal jobban, az utóbbi kategóriába sorolt érétkpapírok mozgását tükröző BUMIX egy év alatt 55,2 százalékkal 1452,65 pontra esett. A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint a részvényszekció napi átlagos forgalma 2008-ban mindössze 21,3 milliárd forintot ért el, míg az előző évben 35,5 milliárd forint volt.

Patai: nem válság, hanem átrendeződés

A Budapesti Értéktőzsde közelmúltban kinevezett elnöke, Patai Mihály az évértékelő beszédében elmondta: Amerika és Európa csökkenő teljesítménye mellett Kína és India erősödik. Bár e két utóbbi állam növekedése is csökken, de ezeknek az országoknak a gazdasága nem zsugorodik, világméretekben tehát nem lehet válságról, hanem csak átrendeződésről beszélni. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy a termelőkapacitások nem esnek vissza olyan mértékben, mint például a globális tőzsdék, amelyek sorában a budapesti közepes teljesítményt nyújt, 50 százaléknál valamivel nagyobb visszaeséssel.

Mohai György vezérigazgató pedig arról beszélt, hogy a BÉT nyeresége idén 300-350 millió forinttal lesz kevesebb az előző évi 2,6 milliárd forintnál. Ez azt jelenti, hogy a részvényforgalom csökkenési üteménél (amely 40 százalékot zuhant) kisebb mértékben esik a profit (azért így is 11-14 százalékkal). A részvényforgalomból származik a BÉT bevételeinek a fele, így az, hogy a profit csak ennyivel csökkent, a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető. Mohai egyébként jövőre is arra számít, hogy tovább csökken a részvényforgalom - 10-15-20 százalékkal -, ezért további költségcsökkentésekre készülnek fel.

Ami a jövőt illeti

Egyelőre nehéz megmondani, hogy merre mozognak majd a részvényindexek az idén, mindenesetre a világ minden táján várható gazdasági visszaesés miatt nincs ok az optimizmusra. A közeljövőben a világ részvényindexeinek alakulását a január 10-én - az Alcoa alumíniumipari óriásvállalat beszámolójának közzétételével - kezdődő nemzetközi gyorsjelentési szezon alakíthatja - mondta az [origo] kérdésére Kuti Ákos. A Cashline elemzője hozzátette: a befektetők a bankszektorból érkező jelentések mellett a kiskereskedelmi ágazat képviselőinek számaira figyelnek majd. Utóbbiak gyorsjelentéseiből következteni lehet majd arra, hogy miként alakult a karácsonyi vásárlási szezon, amiből a gazdaság aktuális állapotáról is képet lehet kapni. A BUX alakulására konkrét előrejelzést nem adott a szakértő, ennek kapcsán annyit mondott, a piaci árazásból, vagyis a határidős BUX-ból lehet némi képet kapni: a 2009 december közepére vonatkozó BUX-lejárat 13 445 ponton zárta a múlt év utolsó kereskedési napját.

Nehéz év lehet a globális tőkepiacokon, így az év elején még változatlanul a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő. A jelek szerint az intézményi befektetők, a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül portfólióikban - mondta Pallag Róbert. A Generali Alapkezelő portfoliómenedzsere úgy véli, jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégekbe, ipar- és energiavállalatokba, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsaiba is fektetni.

Mi lesz a Mollal és az OTP-vel?

A legnagyobb forgalmú magyar részvények közül az OTP esetében nagy a bizonytalanság, ugyanakkor a Generali Alapkezelő szakértői szerint nem kell a legrosszabb forgatókönyvre gondolni a magyar bankpapír esetében. Ezért a cég a következő egy-másfél évben a lépcsőzetes portfólióépítést javasolja, akár a havi megtakarítások egy fix részének tudatos, e célra történő elkülönítésével.

Néhány hónapra előretekintve még nem látszik pozitív fordulat az energiaszektor megítélésében. Az alacsony olajárak kézenfekvő módon nagyobb mértékben rontják a kitermelés-fókuszú cégek eredménykilátásait, de a finomítói marzsok szűkülésére és/vagy tartósan nyomott szinteken maradására is számítani lehet. A Mol szempontjából különösen hátrányos lehet, ha a 2008 során historikusan magas szinten tartózkodó dízelárrésekben komolyabb gyengülés következne be. Erre utaló jelek már vannak, és többek között ennek köszönhetőek a folyamatosan lefelé hozott elemzői célárak.