Ilyen gyenge még soha nem volt a forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn este hét óra előtt rekord gyenge árfolyamot ért el a forint az euróval szemben a nemzetközi devizapiacokon, az eurót 286,75 forinton jegyezték. Kedden reggel 288 forint/eurót is jegyeztek, ami újabb rekordot jelentett, majd egy kicsit visszaerősödött a magyar pénz, és 285 felé tartott fél tíz körül.
Vágólapra másolva!

A hazai deviza legutóbbi 286-os rekordját tavaly október 23-án érte el.

Az árfolyam a reggeli nyitásnál 278,70 forinttól haladt folyamatosan felfelé, gyengülő forintot tükrözve, párhuzamosan az euró gyengülésével a dollárral szemben. A leggyengébb forintárfolyam 284 euró/forint felett volt, A kamatdöntés után azonban a forint árfolyama rögtön visszafordult, és a hazai deviza erősödni kezdett.

A régiós devizák délutáni erősödéséhez nagy mértékben hozzájárult Joaquín Almuniának, az Európai Bizottság elnökének helyzetértékelése, amelyben az uniónak az év második felére már normális pénzpiacot vizionál. A nap folyamán a zloty 1,50 százalékkal, a cseh korona 0,50 százalékkal gyengült az euróval szemben, aforint pedig megint velük mozgott. A befektetők azonban hamar rájöttek, hogy Almunia prognózisa talán túlzottan optimista, így a közép-európai devizák ismét nyomás alá kerültek, és késő délután a zloty, a cseh korona és a forint is gyengült, utóbbi rekordszintre.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője elmondta, hogy a piacon nem zajlik élénk kereskedés, ezért az árfolyam könnyen mozgatható. Mivel a piac a kamatcsökkentést beárazta, negatív makroadat pedig nem látott napvilágot, ezért a forint elsősorban a régió devizáival kötve mozgott. A szakértő azt is hozzátette, hogy a magyar (MNB) és a svjáci jegybank (SNB), hamatrosan megköti a megállapodást a devizahitelek ügyében, ezért Keszeg szerint nincs miért aggódni, az árfolyam gyengülése nem mutat olyan válsághelyzetet, vagy spekulációt, mint októberben.

Az euró folyamatosan gyengült a nap folyamán a dollárral szemben a nemzetközi devizapiacokon, és délutánra már 1,60 százalékkal állt alacsonyabban pénteki árfolyamánál. Az EKB hétfőre vonatkozóan 1,31 dollárban állapította meg az euró referenciaárfolyamát a pénteki 1,32 dollár után.

A dollárt 217 forinton jegyezték este hét órakor, a svájci frankkal szemben pedig 192-re gyengült a forint.