Kedden drágult a kőolaj Amerikában

Vágólapra másolva!
Kedden 1,39 dollárral hordónként 41,18 dollárra ment fel az amerikai könnyűolaj márciusi árának jegyzése. a nap végén Az amerikai piaci árak - noha a drágulást különösebben nem indokolták érdemi piacbefolyásoló hírek - kezdenek a Brent jegyzéséhez igazodni. Az európai olaj Londonban márciusra 44,02 dollárig ment a bekiáltásos kereskedésben, 48 centtel előző napi ára alá.
Vágólapra másolva!

Ugyancsak kedden futott ki a kereskedés a New York-i árupiacon a februári határidős nyersolajjal és a jelentések szerint a piac a márciusi határidős árhoz húzta a februári árát a vele folyó utolsó üzletelés végén: a kontraktus 2,29 dollárral, azaz 6 és negyed százalékot drágult, elérve a hordónkénti 38,80 dollárt. Nap közben még 32,70 dolláron is állt a jegyzése.

Az észak-amerikai, hideg időjárásról szóló előrejelzéseket a befektetők némi áremelésre használták ki kedden későn. Az IEA hét végén megjelent, legújabb előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

Az IEA 1,2 százalékos idei világgazdasági növekedésre alapozta még ezt az előrejelzését is. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) novemberben 2,1 százalékos világgazdasági növekedést jósolt erre az évre, de az IMF vezérigazgatója nemrég Budapesten nyilatkozva azt mondta, hogy az előrejelzések erős csökkentése várható hamarosan őnáluk is. Korábban ugyanő, számok említése nélkül, azt sem zárta ki, hogy idén akár recesszió is lehet világszinten. Az Európai Bizottság legföljebb 0,5 százalékos világgazdasági növekedésben reménykedik idén.

A világgazdasági kilátások folytatódó, nagy túlkínálatot valószínűsítenek, ezért továbbra is távolinak tűnik az 75 dolláros ár, amelyet az OPEC elérni szeretne, mondván, ilyen árszint szükséges a kutatás-fejlesztés fenntartásához a nehezen kitermelhető lelőhelyeken, későbbi hiányok elkerülése végett. Szakértők szerint 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt még 70 dolláros olajár is szinte elképzelhetetlen.