Átírná a mentőcsomagot az új amerikai pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A 700 milliárd dolláros amerikai pénzügyi mentőterv reformját sürgette a kijelölt amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner szerdán, a szenátus pénzügyi bizottsága számára készített beszédében. Mint mondta, erőteljes akció kell az amerikai recesszió kezelésére. Intézkedéseket ígért a fogyasztók és üzleti vállalkozások hiteligényének biztosítására, de közelebbit nem árult el arról, hogyan lehetne a programot megreformálni.

Az új amerikai elnök, Barack Obama korábban arról beszélt, hogy gazdasági csapatának egy új ösztönző csomag kialakítása lesz az első feladata. Gazdasági programjának főbb elemei között említette a pénzügyi rendszer stabilizálását, a hiteláramlás felélesztését és a munkahelyteremtést. Kitért arra, hogy az amerikaiak nagy többségének adócsökkentést, a gazdagabbak számára viszont adóemelést tervez.

Geithner a szenátusban elnézést kért, amiért évekkel korábban nem fizetett adót. Mint a kongresszus felsőházában tartott meghallgatáson fogalmazott, gondatlanságból nem fizetett be évekkel ezelőtt 34 ezer dollárt a szövetségi kasszába.

Geithner - közelgő kinevezéséig a New York-i szövetségi tartalékbank elnöke - a Clinton-kormány idején vezető pozíciókat töltött be a pénzügyminisztériumban és a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF). Előző szenátusi meghallgatásakor derült ki, hogy 2001 és 2004 között nem fizetett be 34 ezer dollár adót. Ennek ellenére mindkét párt támogatását élvezi.