Francia óriásbankok születőben

Vágólapra másolva!
A Société Générale (SocGen) és a Crédit Agricole (CA) francia bankok előzetes megállapodást kötöttek befektetési banki részlegeik egybeolvasztásáról, amelynek révén a világ vezető tíz nagybankjának egyike jöhet létre.
Vágólapra másolva!

"A banki ágazat újonnan kialakuló táján, a modell átgondolására van szükség" - mondta a CA vezérigazgatója. Nicolas Sarkozy, francia elnök beleegyezett a 10,5 milliárd eurós bankmentő csomagba. A kormány támogatja az összeolvadásokat, így a Groupe Banque Populaire és a Groupe Caisse d'Epargne fúzióját is - írja a Bloomberg.

A két pénzintézet hétfői közlése szerint az új cég 70 százalékban a CA, 30 százalékban a SocGen tulajdonába kerül. Az új közös egység - 2008 szeptember végi évi adatok szerint - 638 milliárd eurónyi vagyont kezel majd, forgalma 1,8 milliárd eurót ér el, működési eredménye pedig 900 millió euró.

A két nagybank szerint a közösen kezelendő vagyon értéke alapján a negyedik legnagyobb európai befektetési bank, világméretekben pedig a kilencedik legnagyobb bank jöhet létre. Az új közös cég a világ 37 országában 50 millió ügyféllel rendelkezik, ebből 35 millióval Franciaországban.

A fúzió révén jelentős növekedési többletet várnak főként Kínában, Indiában és Dél-Koreában, továbbá évente 120 millió eurós költségmegtakarítást remélnek a következő három évben.

A SocGen/Agricole egyesülés a pénzügyi szektor konszolidációs törekvésének legújabb példája. A szektort megrázták a globális pénzügyi válság következtében elszenvedett veszteségek, a hitelezések befagyása, a pénzek kivonása.