Vágólapra másolva!
A kínai jegybank kormányzója azt javasolja, hogy az amerikai dollárt váltsa fel egy nemzetközi tartalékdeviza, az új nemzetközi pénzügyi rendszert pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) irányítása alá kell helyezni.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybankár tegnap vetette fel a dollár lecserélését és a globális pénzügyi rendszer átalakításának szükségességét a kínai jegybank honlapján megjelent tanulmányában, amit a Financial Times (FT) foglalt össze.

A javaslat szerint azért kell leváltani az amerikai dollárt nemzetközi szinten, mert egy olyan tartalékdevizára van szükség, amely nem kötődik egyetlen nemzetgazdasághoz sem, így hosszú távon is stabil maradhat az értéke.

Keynes újra divatos

A kínai javaslat szerint az IMF különleges lehívási jogait (SDR), azaz az IMF speciális globális pénzét kellene a nemzetközi tranzakciók devizájává tenni - ez az ötlet már az 1940-es években is felmerült, akkor John Maynard Keynes világhírű közgazdásznak voltak hasonló gondolatai (ő "bancornak" nevezte volna el ezt a pénzt).

Az FT által megszólaltatott szakértők szerint a javaslat arra utal, hogy Pekingben egyre inkább tartanak attól, hogy az amerikai bankmentőcsomag és költségvetési élénkítés negatív (inflációs) hatásokkal jár Kínában.

A kínai álláspontnak azért van jelentősége, mert Kína a dollárban jegyzett eszközök legnagyobb birtoklója, nagy részben például kínai megtakarításokból finanszírozzák az elképesztő amerikai államháztartási hiányt is. Kína 2000 milliárd dollárnyi tartalékkal rendelkezik, és ennek nagy részét dollárban is tartja.

Egyelőre nincs veszélyben a dollár

Egy nemzetközi devizával szemben jogos elvárás a stabilitás, a kiszámíthatóság és a rugalmas kínálat is - ez utóbbi feltétel esetében az is fontos, hogy a pénzkínálat a globális kereslethez, ne pedig egy-egy nemzetgazdaság speciális érdekeihez igazodjon. A mostani helyzet - vagyis, hogy egy nemzeti hitelpénz töltse be a nemzetközi devizaszerepet - nem volt jellemző a világgazdaság történetében, és a jelenlegi válság miatt a jelek szerint elő is jöttek a globális és az amerikai érdekek közötti különbségek.

A Wall Street Journal (WSJ) kommentárja szerint a kínai javaslat valósággá válása jelentős gazdasági és politikai következményekkel járna, így rövid időn belül nincs esély a dollár leváltására, bár vannak jelek az amerikai deviza jelentőségének csökkenésére (és például az euró jelentőségének növekedésére).

Azt is figyelembe kell venni, hogy Kínába nagy mennyiségben áramlik be dollár a kereskedelmi többlet miatt, így Pekingnek egyelőre nincs is nagyon más lehetősége, mint ezen összegek amerikai (állam)papírokba fektetése.