Áprilisban 300 ezren kapnak APEH-levelet

2009.04.22. 15:37

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok postázását az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az APEH ajánlatát április 30-ig kapják meg az adózók, akiknek ezt össze kell vetniük a birtokukban lévő igazolásokkal. Ha az adatok egyeznek, akkor aláírva kell visszaküldeni az APEH-hoz az ajánlatot.

"Ha az adózó az adatokban eltérést észlel, akkor javíthatja vagy kiegészítheti azokat, és így juttatja vissza aláírva az ajánlatot, és ezzel lesz érvényes adóbevallása a tavalyi évre" - közölte az APEH. Az egyszerűsített ajánlat visszaküldési határideje május 20. - ez megegyezik az szja-bevallás határidejével.

Az adózók már idén áttérhetnek a könnyebb, gyorsabb önadózási módra, az egyszerűsített bevallásra. Az állami adóhatóság január 30-ig küldte ki az erről szóló, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot. Február 16-ig csaknem 340 ezren kérték, hogy az APEH tegyen ajánlatot a 2008-as jövedelmeik bevallására.

Csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH készítse el számára a személyi jövedelemadó bevallását, élve az egyszerűsített bevallás lehetőségével. A nyilatkozatok felülvizsgálata során kiderült, hogy majdnem 1695 adózó nem felelt meg a törvényi feltételeknek, a nyilatkozat beadását követően 158 magánszemély elhunyt, 284-en pedig hibás, javíthatatlan nyilatkozatot adtak be.

Időközben majdnem 30 ezer adózó már teljesítette bevallási kötelezettségét, 13 822 adózó pedig kifizetői adat hiányában úgymond "nullás" bevallási ajánlatot, azaz egy értesítő levelet kap. Az APEH így április 30-áig 295 521 bevallási ajánlatot kézbesít postai vagy elektronikus úton. Az e-mail címet megadó, illetve az elektronikus úton nyilatkozatot adó magánszemélyek az e-mail címre/tárhelyre kapják meg azt a tájékoztatót, amely az ajánlat eléréséhez szükséges nyolcjegyű azonosító kódot is tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK