Újabb négy év vár Bernanke Fed-elnökre

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is megtörtént a bejelentés, a várakozásoknak megfelelően Barack Obama amerikai elnök második terminusra jelöli Ben S. Bernankét, a Federal Reserve eddigi elnökét. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke az általános vélemény szerint kulcsszerepet játszott a 2008-ban kitört gazdasági válság problémáinak gyors kezelésében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök saját nyaralását megszakítva jelent meg a nyilvánosság előtt Ben Bernankéval, ahol megerősítette az eddigi híreszteléseket, hogy újabb 4 évnek nézhet elébe mint Fed-elnök. "Ben a szakadék szélén álló pénzügyi rendszert óvatosan és nagy bölcsességet mutatva közelítette meg. Határozott fellépésével és szokatlan ötleteivel segítette megállítani gazdaságunk szabadesését" - méltatta Obama a Fed elnökét.

Az elmúlt napokban Obama döntését már majdnem biztosnak vették az elemzők, de korábban még akadtak komolyabb kételyek. Bernanke nem örvendett osztatlan sikernek a politikusok között. Sokak szerint nem foglalkozott eleget a kisemberekkel, míg túl sok pénzt költött a bankok megmentésére, de mára elfogadták döntéseit.

"Bevallom, hogy az elmúlt években komoly nézeteltéréseim voltak a Federal Reserve-vel, de szerintem Bernanke újbóli kinevezése valószínűleg a helyes döntés volt. Persze lesz majd egy mélyreható és tartalmas meghallgatás a beiktatás előtt" - nyilatkozta Christopher Dodd szenátor a Bloombergnek.

Az újbóli kinevezés mellett komoly indok volt Obama számára, hogy együtt tartsa azt a csapatot, amely eddig kezelte a válságot. Ebben a döntésben támogatta őt Timothy Geithner pénzügyminiszter, Rahm Emanuel személyzeti főtanácsadó, valamint a Nemzeti Gazdaság Tanács igazgató tagja, Larry Summers. Obama további pluszpontokat is szerzett, hiszen Bernanket még a republikánusok nevezték ki, ő mégis megtartotta.

Az amerikai elnök döntése minden bizonnyal a befektetők kegyeit is elnyerte. Bár a piacok nem reagáltak nagyobb emelkedéssel a kinevezés hírére, korábbi felmérések szerint Bernanke népszerű volt a megkérdezett befektetők 75-80 százaléka között, akik leváltása esetén aggódtak volna, hogy az új Fed-elnöknek csak pár hónapja lett volna, hogy felkészüljön, míg Bernanke már szerzett tapasztalatot.

Ami magát az elnököt illeti, ő megerősítette, hogy továbbra is a pénzügyi piacok és a gazdaság helyzetének megerősítésére fog törekedni. "Képességeim legjava szerint fogok dolgozni - együttműködve kollégáimmal a Federal Reserve-nél, a Kongresszussal és az adminisztrációval -, hogy biztos alapot nyújthassunk a gazdaság növekedéséhez és a prosperitáshoz, valamint garantáljuk az árak stabilitását."