Vágólapra másolva!
Elfogadta a kormány a jövő évi büdzsét: az egészségügyre több jut, az önkormányzatok kevesebbet kapnak, Bajnai szerint pedig fontos az "Út a munkához" program kiterjesztése. A dokumentumot szeptember 11-ig benyújtják a parlamentnek.
Vágólapra másolva!

A mai kormányülésen elfogadták a 2010-es költségvetést - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök - a miniszterelnök sajtótájékoztatóját itt nézheti meg. A kormányfői tájékoztató után nem lehetett kérdéseket feltenni Bajnainak.

A büdzsé takarékos, az eredmények megszilárdítására képes költségvetés Bajnai szerint. "Kötött pályán mozog az ország, két év alatt 7,5 százalékos a gazdasági csökkenés. A 3,8 százalékos hiánycél sérthetetlen, az adócsökkentés pedig az egyik legnagyobb eredmény" -fogalmazott a kormányfő. Ennek elérése érdekében viszont mindenre kevesebb jut. (A miniszterelnök beszédéről készült felvétel vágott verziója itt látható.)

A kormányfő szerint az adócsökkentés a legfontosabb eleme a jövő évi büdzsének, de néhány kiemelt területre, vagyis a közbiztonságra, a fejlesztésekre és a munkahelyteremtésre több jut, valamint a távhő áfája is csökkenhet. A vállalkozásoknál 400 milliárd forint marad a járulékcsökkentés kapcsán, az átlagbér (200-250 ezer forint bruttó) körül keresőknek pedig másfél havi nettó bérrel lesz több a zsebükben.

Foglalkoztatás és közbiztonság

Bajnai szerint fontos az "Út a munkához" program - amire 20,5 milliárd forinttal több jut jövőre -, jövőre ki lesz nyitva a magánszféra és az állami vállalatok felé is, így iskolfelújításra és csatornázásra is lehet foglalkoztatni a szabad munkaerőt. A közbiztonságra 8 százalékkal többet költenek, a növekedés 23,5 milliárd forint. "Nem szabad spórolni az egészségügyön, ide 730 milliárd forint jut jövőre, 15 milliárd forinnttal több, mint az idén, ezen felül a játulékcsökkentés 18 milliárd kiadáscsökkentést jelent az intézményeknek" - mondta Bajnai.

A kormányfő kiemelte, hogy soha ennyi pénz nem jutott gazdaságfejlesztésre, 700 milliárd forint szerepel a büdzsében (döntően uniós forrásból), az önkormányzati fejlesztéseket azonban fel kellett függeszteni.

Az önkormányzatok 120 milliárddal kevesebből gazdálkodhatnak, de ez a valóságban 85 milliárd forintos csökkenés - ez 4,8 százalékos mínuszt jelent az ideihez képest.

Fidesz: Válságkezelés helyett válságmélyítés

A jövő évi költségvetés hazugságokra épül, még jobban eladósítja Magyarországot, tele van újabb megszorításokkal, ezért nem más, mint a gyurcsányi politika folytatása - jelentette ki Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A brutális megszorításokról mindig bebizonyosodott, hogy feleslegesek és eredménytelenek; a gazdaság tovább hanyatlik, a munkanélküliség nő, a reálbérek csökkennek, és minden adat azt mutatja, hogy a magyar gazdaság a csőd állapotában van - idézi a politikust az MTI.

A költségvetés megalapozatlan, ez a politika tarthatatlan, az ország érdekeivel ellentétes - közölte a helyettes szóvivő, hozzátéve: "Magyarország lélegeztető gépen van, ezt a gépet a külföldi hitelek jelentik". Válságkezelés helyett válságmélyítés folyik Magyarországon, erről szól a jövő évi költségvetés is - fogalmazott.