Vágólapra másolva!
Csődvédelmet kért a kis- és középvállalatokat finanszírozó CIT Group, ez az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az amerikai gazdaság történetében.
Vágólapra másolva!

Csődvédelmet kért az amerikai CIT Group. A kis- és középvállalatokat finanszírozó bank összeomlása a legnagyobb szabású bukás a Lehman Brothers tavaly őszi csődje óta, és az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az amerikai gazdaság történetében.

A New York-i központú társaság helyi idő szerint vasárnap kért csődvédelmet, miután a 64,9 milliárd dollárt kitevő adósság átütemezésére kidolgozott terveket elutasították a hitelezők.

Az egymillió vállalati ügyféllel rendelkező cég nem kíván kivonulni az üzleti életből, úgynevezett reorganizációs csődvédelmet kért. A 101 éve alapított társaság átszervezését az egyik fő részvényes, Carl Icahn multimilliárdos befektető és a Goldman Sachs bank összesen 3 milliárd dollárral támogatja.

A kötvéynytulajdonosok abba egyeztek bele, hogy a társaság egy reorganizációs program keretében 10 milliárd dollárral csökkentse az adósságállományát, és végül a hitelezők kezébe menjen át a cég irányítása. A BBC által megkérdezett szakemberek szerint az ugyan elképzelhető, hogy a csődvédelmi időszak alatt összeszedi magát a CIT, de az valószínűtlen, hogy ugyanazt a szerepet tudja a jövőben is betölteni a kkv-finanszírozásban, mint amit eddig betöltött. Amennyiben ez a jóslat igaznak bizonyul, az komoly pénzügyi gondokat okozhat az amerikai kisvállalatok körében.

Az Egyesült Államokban már bőven száz fölött van a becsődölt bankok száma, csak pénteken kilenc kisebb pénzintézetet zártak be a hatóságok.