Válsághíradó: csökkenő BUX, rossz amerikai GDP-adat

Vágólapra másolva!
A forint különösebb megrázkódtatások nélkül mozgott kedden, a pesti tőzsde valamelyest visszaesett. Rosszul teljesítettek a külföldi börzék is, az USA-ból főként kedvezőtlen hírek érkeztek. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán idehaza nem várható fontos gazdasági adat megjelenése, külföldön azonban több figyelemre méltó statisztikára is számíthatunk. Nagy-Britanniában a GDP harmadik negyedévi alakulásáról közölnek jelentést, az elemzői becslések szerint éves összehasonlításban 5,1 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság. Németországban a fogyasztói bizalmat szondázó felmérés, a vállalati szektorban pedig a Porsche AG gyorsjelentése kelthet némi izgalmat.

Az Egyesült Államokban egy sor potenciális piacbefolyásoló adatot hoznak nyilvánosságra - a tartós fogyasztási cikkek megrendelései, a heti friss munkanélküliek, a személyes jövedelmek és kiadások, valamint az eladott új lakások témakörében.

Ez történt kedden

Kisebb kilengésektől eltekintve egész nap a 268 forintos euróárfolyam közelében ingadozott a forint, az eurót 267,6 forint körül jegyezték késő este.

A BUX szerény veszteséggel zárta a keddi kereskedést, az OTP és az MTelekom gyengült, a Mol és a Richter drágult.

Uniós pénzből segít a kormányzat a General Electric magyarországi üzemeiből elbocsátott embereknek.

A munkanélküliség Somogyban is tarol: a friss adatok szerint a megye minden ötödik munkaképes lakója - 26 ezer ember - állást keres.

Európa: kilábalás?

Megerősítette korábbi, gyorsuló gazdaságnövekedésről szóló jelentését a német statisztikai hivatal - a német gazdaság kilábalni látszik.

A Lehman Brothers londoni leányánál kárba veszett 35 milliárd dollárnyi befektetésből márciusig 11 milliárdot visszatérítenének.

Kútba esett a svéd Saab eladása: eredménytelenül zárultak a General Motors és a Koenigsegg közötti tárgyalások.

USA: többségben a rossz hírek

Az első hivatalos becslésnél jelentősen szerényebb lett a harmadik negyedéves amerikai GDP-növekedési adat.

A vártnál gyengébb amerikai GDP-adat miatt a nemzetközi tőzsdéken eladói nyomás alakult ki, a Wall Street is esett.

A Fed arra kér kilenc, kormányzati segélyben részesült amerikai bankot, hogy dolgozzon ki tervet a pénzek visszafizetésének ütemezésére.

Kiszervezik a Playboy gyártását, így remélve újra nyereségessé tenni a magazint.