Bajnai: Ez nem a hitelfelvételek időszaka

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök azt javasolja mindenkinek, hogy legyen óvatos a karácsony előtti hitelfelvétellel. Bajnai Gordon a MR1 Kossuth Rádió 180 perc című adásában kedd reggel úgy fogalmazott: ez most nem a nagy hitelfelvételek időszaka.
Vágólapra másolva!

"Éppen azt kellene megtanulnunk ebből a válságból, hogy nem szabad tovább nyújtózkodnunk, mint ameddig a takarónk ér" - tette hozzá a kormányfő.

Bajnai Gordon arra a kérdésre, mi az, amivel a legkevésbé elégedett a költségvetésben, úgy válaszolt: szerette volna, ha az oktatás bizonyos területeire egy kicsit több pénz jutott volna, de - mint mondta - az elmúlt hónapokban meghozott intézkedéseknek és az elfogadott költségvetésnek köszönhetően "majd jut egy év múlva".

A költségvetés elfogadása utáni feladatok közé sorolta a munkahelyek megmentését, a krízisalap továbbvitelét és a bankrendszer felügyeletének megerősítését.

A miniszterelnök mellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is a tudatos fogyasztásra hívja fel a lakosság figyelmét a hitelfelvételek kockázatai kapcsán. A felügyelet a háztartások bevételeihez igazított hitelfelvétel fontosságát hangsúlyozza, miközben kiemeli, hogy a karácsonyi időszakban jelenik meg az éves hitelkihelyezések 30-40 százaléka. A PSZÁF honlapján háztartási költségvetés-számító és hitelkalkulátor-programokkal segíti a lakosságot a tudatos döntésekben.