Forinterősödést várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
A tegnap délutáni szintjén van a forint a bankközi devizapiacon. Az eurót 271,04 forintért adták háromnegyed tízkor, az elemzők erősödést várnak.
Vágólapra másolva!

Kolba Miklós, az ING pénzpiaci kereskedője szerint csendesedik a pánikhangulat, s ez jót tett a feltörekvő piacok devizáinak. Ebből a forint is profitál a szakértő szerint az elkövetkező időszakban. Szerinte akár 270 forint is lehet az euró, ám nem zárta ki a még esetenkénti gyengülést hozó kilengéseket sem. Ez esetben a forint árfolyama az euróval szemben elérheti a 275 forintot.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője riportjában úgy fogalmazott, hogy a dubaji problémák csitulásával továbbra is visszatérhet a hónapok óta jellemző 270-es centrum körüli oldalazás a forint árfolyamában az euróval szemben. A tegnapi erősödést viszont nem a magyar, hanem a környéki (lengyel, cseh) gazdasági, a vártnál jobb hírek okozták.

A forint már kedden is erősödött, kereskedők szerint kicsit javult a befektetői hangulat a nemzetközi piacokon, ami hatott a forint és a régió devizáinak árfolyamára is. A hét hátralevő részében a forint további erősödésére számítanak az elemzők, az árfolyam 270 euró/forint alá is mehet, feltéve, hogy enyhül a dubaji adósság átütemezése körüli feszültség.

A Dubai World közel-keleti pénzügyi konzorcium fél éves halasztást kért adósságaira múlt héten, míg a helyi kormány nem garantálta a hiteleket. A piac erre egy újabb globális válságot vizionált, ami végül elmaradt, de az adósság rendezéséig a bizonytalanság uralja a befektetők hangulatát. A dubaji emír közben kritizálta a piacok heves reakcióját.