Vágólapra másolva!
Az európai uniós átlagnál 2 százalékkal gyorsabb növekedésre van szüksége Magyarországnak Bajnai Gordon miniszterelnök szerint, miközben tavaly még csaknem 5 százalékos volt a lemaradásunk.
Vágólapra másolva!

A válság után az európai átlagot két százalékponttal meghaladó GDP-növekedésre lesz szüksége a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy versenyképes és a befektetők számára vonzó legyen - mondta Bajnai Gordon kedden Bécsben, egy gazdasági konferencián.

A brit Euro Money rendezvényén tartott előadásában Bajnai az mondta, hogy Magyarország már túl van a válság nehezén. "Széles körű az egyetértés az elemzők között abban, hogy 2011-12-ben 3,5-4 százalékkal nőhet a magyar GDP. Ehhez a mostani szigorú gazdálkodási pályán kell maradni" - mondta az előadást követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök.

Varga Mihály, a Fidesz gazdaságpolitikusa a múlt héten azt mondta, hogy 14 éves negatív rekordot döntött meg a működő tőke kivonása az országból, mégpedig azért, mert "a tőke hátat kíván fordítani egy olyan gazdaságnak, amelyben a profitkilátások és a megtérülési lehetőségek ennyire rosszak".

A magyar gazdaság tavaly 6,7 százalékkal zsugorodott, miközben az Európai Bizottság (EB) friss becslése szerint az Európai Unióban (EU) a gazdasági teljesítmény a 2008-a s 1 százalékos növekedés után 2009-ben 1,8 százalékkal esett. Az idei évre 0,5 százalékos GDP-bövülésre van esély az EU-ban.