A forint megúszta a tőzsdei zuhanást

Vágólapra másolva!
Bár a pesti tőzsde nagyot zakózott kedden, a forint megúszta a gyengülést.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama szűk tartományban mozgott kedden, az eurót délután öt óra után 270 forint körül jegyezték, ez pedig minimális változást jelent a hétfő délutáni kurzushoz képest.

A forint árfolyamára tehát nem volt hatással a pesti részvénytőzsdén kedden délután kialakult erőteljes eladói nyomás, amelynek eredményeként a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a vezető papírok közül az OTP 3,8, a Mol pedig 3 százalékkal zuhant.

Sok függ a 270-es szinttől

A forint jegyzése hétfőről keddre virradóra is a térségbeli devizákkal szemben alapvetően pozitív befektetői magatartást tükröző piaci folyamatokat követte. Kedden a reggeli órákban az 1,3680 dollárig erősödő euróval párhuzamosan a zloty, a forint és a cseh korona is drágult. A vártnál rosszabbnak bizonyult német Ifo üzleti hangulatindex hatására azonban gyengült euró a dollárral szemben és a térségbeli devizák is minimális veszteséget voltak kénytelen elkönyvelni. A zloty euróhoz mért árfolyama a 3,95 alatti szintről 3,97 fölé, a forint 269 alatti euróárfolyamról 270 közelébe gyengült.

A kereskedők a forint és a zloty további árfolyamalakulását nagyban függővé teszik a 270 forintos, illetve a zloty esetében a 3,98-as árfolyamszint áttörésének tartósságától. Mindkét deviza alapvetően a nemzetközi befektetői kockázatvállalás mértékét követi, de folyamatosan javuló a megítélésük a befektetők körében.