Orbán "nem tud kezet adni" az euródátumra

Vágólapra másolva!
Az euró bevezetésének dátumára nem tud garanciát vállalni a Fidesz elnöke a VOSZ által felvetett gazdaságpolitikai prioritások közül. A családon belüli öröklés tehermentessé tételét viszont megígérte a szövetség konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az euró bevezetésének időpontjára "nem tud kezet adni" - a Fidesz elnöke ezt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) hétfői budapesti fórumán mondta a szervezet hat pontból álló, a következő kormánynak címzett javaslataira reagálva.

Orbán azt mondta, akkor nevezik majd meg az euró bevezetésének időpontját, ha az reálissá válik, mert már sokszor megégette magát a magyar politika az időponttal. Hozzátette, nem belátható időpontra tolódik az euró bevezetése, mert az elmúlt nyolc év után nem lehet néhány éven belül olyan gazdasági növekedést előidézni, amellyel az unió átlagának 80 százalékát elérjük.

A Demján Sándor által ismertetett VOSZ-féle javaslatcsomagban szerepelt egyebek mellett a versenyképes adórendszer, a piacteremtés, a hazai kis- és középvállalkozások fellendítése és az euró bevezetése, "de nem mindenáron".

Orbán az euró bevezetésének időpontja helyett a családon belüli öröklés kérdésének rendezését vetette fel hatodikként, mondván, abban "nincs helye az államnak". Pártja ezért szabad vagyon áthárítást vezetne be a családon belüli öröklésnél.

A Felelős Családi Vállalkozások Magyarországi Egyesülete szerint a magyar GDP 50-60 százalékát a családi vállalkozások állítják elő, ennek ellenére sok fölösleges akadályba ütköznek. Az öröklés költsége az egyik ilyen teher: amikor egy visszavonuló cégvezető átadja gyerekének az üzletet, a sok papírmunka elvégzése mellett még adót is kell fizetnie.