Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több tízmilliárdos kárt okoznak a közműtolvajok

Vágólapra másolva!
Több tíz milliárd forint értékben lopnak gázt, vizet és áramot évente a fogyasztók a közműszolgáltatóktól. További veszteséget okoz, hogy megbontják a berendezéseket, vezetékeket, amelyekből ráadásul a balesetek nagy része származik - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan növekszik az illegális áram, víz és gázvételezési esetek száma, a kár több tízmilliárd forint évente. "Mégsem az összkár növekedése elképesztő mértékű, hanem az arcátlanságé" - mondta Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport szóvivője. Boross szerint sokszor hallható az olyan kijelentés, hogy "eddig se fizettünk az áramért, ezután sem fogunk."

Nem csak a szegénység miatt rászorulók lopnak áramot. Az E.Ont például főleg az ipari tolvajok és olyan magánszemélyek károsítják meg, akiknek medencéjük, kerti feljárójuk üzemeltetésére vételezik illegálisan az áramot. Az eset az ország minden táján előfordul, de vannak kifejezetten "erősen fertőzött" utcák, környékek. "Sok helyre még a szemetesautó sem mer bemenni az alacsonyan lógó, illegálisan bekötött vezetékek miatt" - mondta Kutas István szóvivő. Az E.Ont 14 milliárd forinttal rövidítették meg az áram- és gáztolvajok.

A Tigáz területén tavaly főleg olyan lakossági közegben loptak 4 milliárd forintnyi gázt, "ahol a rendőrség is gyakran megfordul" - mondta a cég szóvivője, Győrösi Pál. Hasonló helyzetben van az EMFESZ is, amely a versenypiacon tevékenykedik. "Sokaknak a fennmaradása múlik azon, hogy a házuk végében összetákolt kis műhelyben a tőlük illegálisan vételezett gázt használják" - mondta Góczi István cége sajtótájékoztatóján.

Az áram, víz és gáz lopására számtalan mód létezik. A mérőórát kikerülő vezetéket építenek, esetleg manipulálják azt. A mérőóra egyetlen fogaskerekének kitörésével máris 10 százalékkal alacsonyabb érték érhető el. A villanyórákat mágnesezik, megfúrják, szalagozzák. A vizet gyakran ivókútról, tűzcsapról vételezik, esetleg nem jelentik be a bekötést.

Győrösi Pál szerint gyakran előfordul, hogy hamis mérőórákat állítanak be, amelyeket szervezett bűnözés formájában terjesztenek. "A technika jellemzően keletről jön" - mondta a Tigáz szóvivője. Az E.On "szerencsés helyzetben van", mivel keleti országokban is jelen van, ezért előbb ismerkedik meg a hamisítási technikákkal, mint a tolvajok.

A magyar törvények nem elég szigorúak a közműcégek szerint, lopásnak ugyanis csak 20 000 forint fölötti érték számít. "Ha valaki mégis bíróság elé kerül, még akkor sem vonják felelősségre azért, mert életveszélyes helyzetet idézett elő az elektromos hálózat megbontásával, holott sok országban ez a gyakorlat" - mondta Boross Norbert. Sokszor még az elkövető sem ismert, mivel könnyű azt állítani, hogy nem ő építette át a berendezést - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről