Vágólapra másolva!
Szigorúan óvná a kis- és középvállalkozások uniós forrásait Herczog Edit, EP képviselő, aki szerint ezen múlik, hogy Európa megőrzi-e versenyképességét.
Vágólapra másolva!

A kkv-kat támogató programok elsőbbséget kell, hogy élvezzenek az EU jövő évi költségvetésének végrehajtása során - figyelmeztetett Herczog Edit az EP hétfő esti vitájában. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2011-es büdzsé azonos fejezetében szereplő a kkv-kra és a tudományos kutatásra vonatkozó sorait nem lehet egymás kárára módosítani, mert az komolyan árthat Európa versenyképességének.

Az ipari, kutatási és energia bizottság tagjaként a szakpolitikus rámutatott, hogy az EU hatásköreinek a Lisszaboni Szerződésben foglalt széles körű kiterjesztése jelentős terheket fog róni már a jövő évi költségvetésre is. "Mind az űrpolitika, mind az innovációs politika területén, mind pedig az egyes meglévő politikák - így a kutatás-, az energia- és az iparpolitika - megerősítése terén számíthatunk a plusz költségvetési fedezet szükségességére" - hívta fel a figyelmet Herczog Edit.

A képviselő szerint súlyos problémákhoz vezethet, hogy a 2011-es költségvetés tervezése során nem maradt elég játéktér az egyaránt az "1a" fejezetben foglalt kutatás-fejlesztési és kisvállalkozói sorok esetleges újragondolására. Így az időközben felmerülő többletkiadásokra vagy az egész költségvetés revíziója nyújthat fedezetet - ennek azonban kicsi a valószínűsége -, vagy egymás rovására kell választani a K+F és a kkv-k között.

"Az innováció és a kkv-támogatás között sakkozó költségvetési politikai könnyen az európai versenyképesség súlyos korlátjává válhat" - fogalmazott. "Éppen ezért hangsúlyozom, hogy a válságból kivezető úton nélkülözhetetlen kkv-k megsegítését célzó valamennyi program és eszköz több támogatását kell, hogy kapjon a jövő évi költségvetésben is" - zárta felszólalását Herczog Edit.