Gyanús lehet a túl jó eredmény az európai banki átvilágításon

Vágólapra másolva!
Egyes piaci szereplők szerint gyanús lenne, ha a megtépázott európai bankok túl jó eredményt mutatnának a pénteken publikálandó banki átvilágításon; Kína lett a világ vezető energiafelhasználója; csalási perben fizet az AIG - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal szerint a befektetők kételkednek abban, hogy lesz "stressz" az európai stresszteszt eredményében. A pénteken publikálandó banki átvilágítás megmutatja majd, hogy az európai pénzintézetek mennyire ellenállóak egy esetleges újabb válság idején. A lap cikke szerint a jelek azt mutatják, hogy a görög adósságválság és az eurózóna nyomása ellenére a pénzügyi szektor könnyen átmegy a teszten. Az átvilágítás eredménye ugyanakkor kétségeket ébreszthet. Egyes elemzők szerint a jó eredmény gyanús lehet, például, ha a megtépázott Görögország pénzintézetei túl jól teljesítenek.

Kína lett a világ legnagyobb energiafelhasználója 2009-ben - derült ki egy hétfőn publikált kutatásból. Eddig az Amerikai Egyesült Államok állt az élen - írja a Financial Times. A várakozások szerint ezzel Pekingnek még nagyobb befolyása lehet a világ energiapiacaira, az árak alakítására és az energiahordozók felhasználási módjaira.

Kína élre törése azért meglepő, mert bár a rohamosan növekvő gazdasága indokolja a nagy felhasználást, az elmúlt évtizedekben az energiatakarékos technológiák terjedése Kínában is hatékonyabbá tette a fogyasztást. A lakosság vásárlóerejéhez mérve még mindig az USA áll az élen.

A csalással vádolt AIG 725 millió dollár kifizetését vállalja a bírósági eljárás lezárásáért cserébe - írja a BBC. A válságban majdnem összedőlő, csak az állami segítséggel fennmaradó biztosítóóriást a részvényárak manipulálásával, versenyellenes viselkedéssel és csalással vádolták meg az 1999-2005 közötti működéséért. Az AIG közleménye szerint "örülnek, hogy megoldották ezt az ügyet".

Erősített a Sony Ericsson az okostelefonok piacán, amely meg is jelent a cég eredményein. A világ ötödik legnagyobb telefongyártója 31 millió euró adózás előtti nyereséget ért el a második negyedévben, amely már sorban a második sikeres negyedévének számít. Az okostelefonjainak sikerét a személyi számítógépekhez hasonló funkciók átültetése és a közösségi oldalakhoz való könnyű hozzáférése adja a BBC szerint.