Még sokkos állapotban van az építőanyagipar - állítja a legnagyobb téglagyártó

Vágólapra másolva!
Magyarországon 70 százalékkal esett vissza az új lakások építése 2006-hoz képest, s egyelőre nem is számít az építőanyagipar fellendülésére a Wienerberger a térségben sem - hangzott el egy konferencián.
Vágólapra másolva!

Az építőanyag ipar Európa feltörekvő régióiban "őrült szakaszon" esett át és még nem láthatóak fellendülés jelei a horizonton- mondta szerdán a világ legnagyobb téglaipari vállalata, az osztrák Wienerberger igazgatója a Reuters hírügynökség közép-európai befektetési konferenciáján. A nyereségének felét a kelet-európai térségben kitermelő Wienerberger igazgatója csökkenő, vagy stagnáló keresletet tapasztal termékei iránt és óva int a túlzott optimizmustól: "Nagyon gyenge a kereslet a térségben és az év hátra lévő részében sem látok esélyt a javulásra " - mondta Heimo Scheuch. "Javulásra csak saját vállalati szerkezetünk és teljesítményünk alapján nyílhat lehetőségünk, a piaci környezettől jelenleg nem kapunk támogatást."

Heimo Scheuch, aki tavaly augusztusban vette át a vállalat vezetését, úgy látja, hogy Európa feltörekvő térségei még mindig "sokkos állapotban vannak" a gazdasági és pénzügyi világválság után. A világszerte több mint 200 üzemmel rendelkező Wienerbergert különösen súlyosan érintette a gazdasági válság, mivel építőanyag termelése szinte teljes egészében lakásépítési célokat szolgál, ezért nem állt módjában profitálni az állami gazdaságösztönző programoknak eredményeként beindult infrastruktúra beruházásokból.

A Wienerberger jelenleg 60 százalék alatti kapacitás kihasználtsággal dolgozik és az elkövetkező hónapokra sem vár lényeges változást. Magyarországon, ahol az új lakások építése 70 százalékkal esett vissza a 2006-oshoz képest, a Wienerberger egyelőre nem számít javulásra, nem látja a fordulat jeleit Csehországban sem, de a szlovák piacot már stabilizálódni látja, igaz, alacsony szinten. Romániában és Bulgáriában már növekedne az építőanyag iránti kereslet, de a bankok nem nyújtanak hitelt az építkezni vágyó ügyfeleknek.