Orbán: Jövőre megszűnhet a gázárak befagyasztása

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy csak ebben az évben tudják befagyasztva tartani az energiaárat, jövőre már nem - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír Televíziónak.
Vágólapra másolva!

Sem a gázárról, sem a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának részleteiről nem született döntés a kormány vasárnap késő estébe nyúlt ülésén - közölte Nagy Anna. A kormányszóvivő ugyanakkor hozzátette: az biztos, hogy jövőre életbe lép a nők nyugdíjba vonulását érintő szabályozás, csak a részletekről nem született még döntés.

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi kormányülés előtt a Hír Televízióban közölte, hogy a gázárról és a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről is tárgyalnak majd. Orbán elmondta: lehet, hogy csak ebben az évben tudják befagyasztva tartani az energiaárat, jövőre már nem. Beszélt arról is, hogy a kormány hamarosan dönthet arról, hogy mikortól és milyen ütemezésben vonulhatnak nyugdíjba a nők 40 év munka után.

A Fidesz választási ígéretének beváltása 40 milliárd forintnyi többletkiadást jelenthet a költségvetésnek. A fedezetet a nyugdíjjárulék emelésével teremtenék elő, amelyről hétfőn már szavazhat is az Országgyűlés.

Mint arról korábban beszámoltunk, fél százalékponttal, 9,5 szézalékról 10 százalékra emelné a kormány a bruttó bért terhelő nyugdíjjárulékot 2011. januártól - derül ki az adótörvény-csomaghoz benyújtott módosító indítványból. Az alacsonyabb keresetűeknél ez elveheti az szja-csökkentés hatásának jelentős részét, miközben a költségvetésnek éppen 40 milliárd forintot hozhat.

A Hír Televízió KDNP-s körökből úgy tudja: a Fidesz nem fogja támogatni, hogy 2 millió forintról 3,5 millióra emeljék a közalkalmazottak végkielégítésének felső határát, vagyis, hogy csak az e fölötti összeg után kelljen a 98 százalékos különadót megfizetni.