További adatok bekérésével húzódik a gázár-ügy

Vágólapra másolva!
A földgáz árak jövőbeni alakulásáról további elemzéseket és új adatokat is tartalmazó előrejelzésekkel megalapozott javaslatot kell a kormány elé terjesztenie a nemzeti fejlesztési miniszternek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A kormány még nem döntött, az árképzésről folyó tárgyalás tovább zajlik, miközben egy energiakutató szerint 6-7 százalékos emelkedés lenne indokolt.
Vágólapra másolva!

A fejlesztési tárca azt közölte, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter a 2010. november 7-i kormányülésen beszámolt a kormánynak a gázárak jövőbeni alakulásának prognózisáról. A kormány a tárcavezető beszámolóját megtárgyalta, majd kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy további elemzéseket követően, az új adatokat is tartalmazó előrejelzéseket, javaslatokat ismét terjessze a kormány elé.

A testület ezen információk ismeretében hoz majd döntést a jövőbeni gázárakról. A közlemény hozzáteszi: a szolgáltatókkal folytatott - árképzési rendszert is érintő - tárgyalások folytatódnak.

Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn délelőtt közölte: nem született döntés a gázárról a kormány vasárnap késő estébe nyúlt ülésén. A vasárnapi kormányülés előtt Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek azt mondta, lehet, hogy csak ebben az évben tudják befagyasztva tartani az energiaárat, jövőre már nem.

Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója azt állította, hogy a lakossági földgáz árában január elsején legalább 6-7 százalékos áremelés lenne indokolt a földgáz világpiaci ára és a devizaárfolyam változás, valamint a rendszerhasználati díjak indokolt emelése mellett.

A szakember hangsúlyozta, hogy ezeket az arányokat a korábbi ármechanizmus alapján kalkulálta, és nem számította bele azt a veszteséget, amit a szolgáltatók szenvedtek el amiatt, hogy április óta nem volt gázáremelés a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben.

Az idei év áprilisához képest októberre az import földgáznak, mint terméknek az ára dollárban ugyan csak hat százalékkal emelkedett, de forintban 17 százalékkal nőtt. Ezt követően a forint erősödött, így április-december között, a kedvezőbb forintárfolyam miatt, az import földgáz ára várhatóan 9 százalékkal emelkedik.

Az egyetemes szolgáltatási ár kétharmad részben a gáz árától, egyharmad részben pedig a rendszerhasználati díjaktól függ. Ez utóbbiban sem történt korrekció, a költségek emelkedése miatt itt legalább 2-3 százalékos rendszerhasználati díj-emelés lenne indokolt.

A gázár kiszámításának képlete egy bonyolult sokváltozós egyenlet, annyi azonban könnyen átlátható, hogy a gáz (pontosabban a nyersolaj) beszerzési ára és a dollár-forint árfolyama nagyban meghatározza a lakosság által fizetendő összeget. Az ármoratórium ezért hosszú távon fenntarthatatlan - erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.