Lojálisabb kormányt remélnek orosz tisztviselők a Mol-üzlethez

2010.02.26. 9:20

A Vedomosztyi című orosz üzleti lap pénteki számában "Magyar szenvedélyek" című rövid írásában orosz tisztségviselőket idézett, akik szerint a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényeit el kell adni, vagy ki kell várni a magyarországi választásokat, "lehetséges, hogy változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszországhoz".

A lap felidézte, hogy a Szurgutnyeftyegaz tavaly első ízben szánta el magát, hogy felhalmozódott megtakarításai egy részét külföldön fektesse be, és megvásárolta a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de ezt a Mol ellenséges kivásárlási  kísérletnek tekintette, és nem engedi be az orosz konszernt sem az igazgató tanácsba, sem a közgyűlésre.

A Vedomosztyi két meg nem nevezett orosz tisztségviselőt idézett, akik szerint két lehetőség kínálkozik a patthelyzet megoldására: meg kell szabadulni a pakettől, lehetőleg nyereséggel, vagy "ki kell várni magyarországi parlamenti választásokat, talán változik a kormány, és lojálisabb lesz Oroszország iránt".

Az első lehetőségekkel kapcsolatban a lap forrásai elmondták: Magyarország azt javasolja, hogy a Mol vásárolja meg saját részvényeit a Szurgutnyeftyegaztól. Felmerül egy olyan elképzelés is - ezt a brit Sinocor javasolta, amely közvetítői jutalékot szeretett volna kapni -, hogy a Mol vásároljon részt a brit Ineos petrokémiai cégben, s aztán cserélje el a részvénycsomagokat a Szurgutnyeftyegazzal. A Vedomosztyit azonban a Sinicorhoz közelálló források úgy tájékoztatták, hogy Oroszország és Magyarország közölte: megoldják maguk a kérdést.

A lap idézte a német Wirtschaftsblatt című gazdasági újságot is, amely úgy tudja, hogy a Szurgutnyeftyegaz a legyen PKN Orlennel tárgyal arról, hogy vele cseréli el a Mol-pakettet az Orlen Lietuva (azelőtt Mazeikiu Nafta) részvényeinek 25 százalékára. A Vedomosztyi szerint a Mol és a PKN Orlen mindent cáfol, a Szurgutnyeftyegaz pedig szokásához híven hallgat.

"Az orosz tisztségviselők azonban kitartanak emellett, hogy ki kell várni a magyarországi választásokat, hátha utána nem lesz szükség a bonyolult sémákra" - írta a Vedomosztyi.

A lap korábban már megjelentette, hogy a Mol megvenné a Szurguttól saját papírjait, s erről a két ország kormánya egyeztetésbe kezdett. "A magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az orosz-magyar gazdasági vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt" - közölte kérdésünkre akkor Szollár Domokos kormányszóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK