Külföldön fényezi a magyar válságkezelést Oszkó

Vágólapra másolva!
A megbízatása végéhez közeledve egyre serényebb sajtólevelezővé váló Oszkó Péter pénzügyminiszter ezúttal a Wall Street Journalban fejtette ki, miért bölcsebb és előrelátóbb a válságkezelés magyar útja a világ nagyobb részén követettnél.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legfontosabb gazdasági lapja, a Wall Street Journal internetes verziója hétfőn közölte a magyar pénzügyminiszter cikkét a válságkezelés különböző módszereiről.

Oszkó Péter írásában amellett érvel, hogy a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok végső soron ugyanazt a logikát követik, mint ami a gazdasági válsághoz vezetett, és később ezek az intézkedések vissza fognak ütni. Elismeri, hogy Magyarország eredetileg kényszerűségből - eladósodottságából eredő sérülékenysége miatt - kerülte el ezt az utat, de szerinte a későbbiekben kevésbé lesz érzékeny a krízis újabb hullámaira, és könnyebben fokozhatja versenyképességét.

Oszkó ezzel lényegében azt a gazdaságpolitikát védi, amely az Európai Unió átlagánál nagyobb visszaesést engedett a magyar gazdaságban az egyensúly javításáért cserébe. Értelmezése szerint kormánya ezzel a hosszú távú érdekeket a pillanatnyi, csalóka eredmények elé helyezte, és ezt - úgymond - azért tehette, mert a kabinet többségének nincsenek politikai ambíciói.

Oszkó Péter az utóbbi időben meglehetősen aktívan publikál, nemrég egy európai pénzügyi-gazdasági blogon megjelent írásra válaszolt hosszú cikkben, és az [origo] véleményoldalán is jelent már meg írása.