A hitelminősítők egyelőre nem bántják Izlandot

2010.03.08. 18:20

Izland közepes befektetői adósbesorolására nincs azonnali hatása az Icesave-törvény ügyében rendezett népszavazás elutasító eredményének - közölte hétfőn a Standard & Poor's. Az izlandi adósságtörlesztés-kockázati biztosítási ügyletek árazása ugyanakkor érezhetően emelkedett a hétfői londoni kereskedésben.

A szombaton rendezett izlandi népszavazáson több mint 90 százalékos arányban elutasították azt az izlandi-brit-holland megállapodáson alapuló törvényt, amelynek alapján Izlandnak 2024-ig 3,9 milliárd eurót kellene törlesztenie évi 5,5 százalékos kamattal Nagy-Britanniának és Hollandiának.

Az izlandi parlament által elfogadott jogszabály az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtott brit és holland kormányhitel állami garantálásáról szólt. Ebből a hitelből fedezték a csődbement Icesave internetes pénzintézet 340 ezer brit és holland betétesének követeléseit, vagyis Nagy-Britannia és Hollandia meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését. Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt, amelyet a hétvégi referendumon az izlandiak hatalmas többséggel elvetetettek.

A Standard & Poor's hétfői londoni bejelentése szerint egyelőre érvényben marad a hosszú lejáratú izlandi devizaadósság "BBB mínusz", illetve a rövid futamú külső kötelezettségek "A3"-as osztályzata, valamint a hazai valutában fennálló adósságok ennél jobb - "BBB plusz/A2" - besorolása, és folytatódik ezeknek az osztályzatoknak a negatív kihatású felülvizsgálata is, amelyet a cég januárban kezdett.

Új tárgyalásokat vár az S&P

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: megítélése szerint a népszavazás eredménye nem jelenti azt, hogy Izland azonnali hatállyal megtagadja nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését, csak tükrözi a brit-holland hitelmegállapodás pénzügyi feltételeivel kapcsolatos "elsöprő lakossági elégedetlenséget". Elvileg az észak-európai országok által megígért hitelfinanszírozás feltétele az Icesave-ügy megoldása lett volna, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig ezeknek a hiteleknek a folyósítását szabta az Izlandnak nyújtandó támogatás feltételéül.

Az S&P azonban azzal számol, hogy az IMF-fel most új tárgyalások kezdődnek, és az északi országok is mutatnak valamelyes rugalmasságot, ha az izlandi kormány folytatja a tárgyalásokat Nagy-Britanniával és Hollandiával az Icesave-ügy megoldásáról - áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

A Standard & Poor's szerint nem várható, hogy az izlandi kormány lemondana a referendum eredménye miatt, és az sem, hogy a népszavazás kimenetele megakasztaná a még korai szakaszban járó izlandi EU-csatlakozási tárgyalásokat, amelyeket az S&P  jelenleg még nem is vesz figyelembe az izlandi adósosztályzatokban.

Amennyiben azonban a tárgyalási pozíciók megmerevednek, vagy romlana Izland gazdasági helyzete, akkor a hitelminősítő a már nem befektetői "BB" kategóriába süllyesztheti az izlandi szuverén besorolást - áll az S&P helyzetértékelésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hónapban már befektetési szint alá - "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra - süllyesztette Izland hosszú futamú devizaadósi besorolását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK