Romániát és Bulgáriát megelőzzük a GDP-listán

Vágólapra másolva!
Eltérő ütemben bővült a közép-kelet-európai országok gazdasága az idei első negyedévben, a szerdán kiadott első becslések szerint a leggyorsabb tempót a már euróövezeti tag Szlovákia diktálta, a leggyengébb mutatói Bulgáriának vannak, ahol éves szinten továbbra is GDP-csökkenés mutatkozik. Magyarország minimális növekedésével középen áll.  
Vágólapra másolva!

Különböző gazdasági teljesítményt mutattak fel a kelet-európai országok az első negyedévben. A térség gazdaságait általánosan a továbbra is gyenge belső kereslet - ezen belül a feldolgozóipari termékek iránti kereslet némi élénkülése - jellemzi.

A magukhoz térő gazdaságoknak egyelőre az export ad lendületet - derül ki a régiós országokban megjelent GDP-adatokból.

Szlovákia: első hely, magyar meglepetés

Szlovákia hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, ez az első éves szintű növekedés 2008 utolsó negyedéve óta. A tényadat éppen meghaladja a prognózisokat, a piac ugyanis 4,5 százalékos többletre számított Szlovákiában, ahol 2009-ben 4,7 százalékos hanyatlást mértek.

Csehország GDP-je - a tavalyi 4,1 százalékos hanyatlás után - 1,2 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, ami elmarad az elemzők 1,5 százalékos növekedést jósoló becslésétől.

Szerdán tették közzé a legfrissebb román GDP-adatot is, amely szerint az ország GDP-je az első negyedévben 2,6 százalékkal csökkent. Bár az eredmény recesszióról tanúskodik, még mindig jobb a 2,8 százalékos hanyatlást valószínűsítő elemzői prognózisoknál.

A térség legrosszabb adatát Bulgária produkálta 4 százalékos gazdasági visszaeséssel.

A régióban Magyarország a középmezőnyben áll a 0,1 százalékos első negyedévben mért - éves szintű - bővülésével, és ez az adat jókora meglepetés. Az elemzők ugyanis visszaesést valószínűsítettek, a Reuters áprilisi konszenzusa például közel 2 százalékos GDP-csökkenést mondott az első negyedévre.