Duronelly: az adórendszer egyszerűsítése legyen a cél

Vágólapra másolva!
A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az adópolitika fő célja az egész adórendszer egyszerűsítése kell, hogy legyen, nemcsak az alacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsok bevezetése  .
Vágólapra másolva!

Duronelly Péter ezt hétfőn délután nyilatkozta arra reagálva, hogy a kormányülésről tartott hétfői tájékoztatón Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára bejelentette: ugyan még nincs döntés, több variáción is gondolkodik a kabinet, nevezetesen a 16 vagy a 19, illetve 20 százalékos szja-kulcson, de mindenképpen cél az egyszerűbb, átláthatóbb adórendszer kialakítása.

Megszüntethetik a kivételeket

Duronelly Péter elmondta: az egyszerűbb adórendszer esetleges bevezetése, megteremtése felveti azt a kérdést is, hogy szükségessé válik a kivételek megszüntetése, ezek közé tartozna az, hogy meg kellene adóztatni a minimálbért is, mondta a befektetési igazgató.

"Nincs jó megoldás, az egykulcsos adórendszer bevezetése esetén az egyszerűsítés csak úgy történhet meg, hogy elkerülhetetlen lesz a kedvezmények áttekintése, és így a minimálbér megadóztatása is " - fejtette ki Duronelly.

A családi adózás nem ösztönözné a munkavállalást

Arról is szólt, hogy a szakmai, illetve politikai körökben felmerült a családi adóztatás bevezetése, erről viták folynak, az egyik fő ellenérv az, hogy az ilyen típusú adóztatás nem feltétlenül ösztönözné a munkavállalást.

Emellett arra hívta fel a figyelmet Duronelly Péter, hogy a munkahelyteremtésnek csak egyik eszköze az adópolitika. Az elmúlt másfél évben a munkahelyek egy része azért veszett el, mert a recesszió miatt visszaesett a termékek és szolgáltatások iránti kereslet, így feleslegessé vált a munkaerő egy része. Úgy fogalmazott: "az alacsony egykulcsos szja-tól nem lesz nagyobb kereslet és több munkahely".

A befektetési igazgató a CNBC gazdasági hírcsatornának hétfőn azt is elmondta, hogy hatalmon nem lehet játszani a költségvetési hiánnyal, és hogy a kormány tervezett gazdaságpolitikai intézkedései kevésbé kidolgozottak mint az gondoltuk. A bizalmat azonban Duronelly szerint még vissza lehet szerezni, hiszen a kormány viszonylag hamar eszmélt, és azonnal lépéseket tett, hogy megnyugtassa a befektetőket.