Örül az IMF, hogy a kormány tartaná a hiánycélt

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán üdvözölte, hogy a magyar kormány vállalja a 3,8 százalékos államháztartási hiánycél teljesítését. Hivatalos tárgyalás csak június elején lesz a kabinet által tervezett lépésekről.
Vágólapra másolva!

"Üdvözöljük, hogy a magyar kormány szükség esetén korrekciós intézkedéseket szándékozik végrehajtani a (hiány)cél elérése, valamint annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon" - tudatta szerdai közleményében az IMF Magyarországért felelős új misszióvezetője, Christoph Rosenberg.

Rosenberg hétfőtől szerdáig, nem hivatalos út keretében, Budapesten tárgyalt. Erről azt írta, hogy az Európai Bizottságtól érkezett szakértőkkel közösen "hasznos tárgyalásokat" folytatott a kormány 2010. évi és későbbi terveiről.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentett be egy sor gazdaságpolitikai intézkedést, melyek közül több az államháztartás egyensúlyának javítását hivatott szolgálni.

Rosenbergg közölte, az említett intézkedésekről és egyéb lépésekről az IMF hivatalosan a készenléti hitelprogram következő felülvizsgálati fordulójában, július elején fog tárgyalni.

Az IMF 2008 októberében hagyta jóvá Magyarország számára a 12 milliárd eurós készenléti hitelkeretet egy 20 milliárd eurós nemzetközi segélycsomag keretében (az EU 6,5 milliárd euró segélyről döntött). A 17 hónapos hitelszerződést kiterjesztették 2010 októberéig

Az ország eddig több részletben 8,27 milliárd euró összeget hívott le. Az ötödik felülvizsgálat 2010 márciusában zárult le, és Budapest, akárcsak a negyedik felülvizsgálat után, nem hívta le az aktuális felszabadított részletet.

A Bloomberg tudósítása szerint a Commerzbank szakértői szerdán, még amkiözlemény megjelenése előtt arra figyelmeztettek: előfordulhat, hogy az IMF nem fogadja el a kormány adócsökkentést fókuszba helyező gazdaságpolitikai programját. Véleményüket nem támasztották alá semmilyen konkrét imformációval, csupán azzal, hogy az IMF számára az ilyen stabilizációs program "általában nem elfogadható".