Támogatja a kormány elképzeléseit a lakástakaréki szabályok módosításairól az OTP Lakástakarékpénztár. Ha több áthidaló kölcsönt nyújthatnak, az a likviditásukat nem befolyásolja, de olcsó lakáshitelhez juttathatja az ügyfeleket - reagáltak a tervezett változásokra.

A napokban Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár azt mondta: "a lakástakarék-pénztári tőke kihelyezhetőségi plafonját 15-ről 75 százalékra emelik.  A két nagy lakás-takarékpénztárban jelenleg 400 milliárd forint van, vagyis ezzel a változtatással majdnem 300 milliárd forint áramolhatna a piacra". Erről az [origo]-nak adott interjújában beszélt az államtitkár, melyet részletesen itt olvashat.
   
A lakás-takarékpénztári törvény szerint a hitel felvételéhez szükséges 4 évnyi takarékosságtól el lehet tekinti, és áthidaló kölcsönt is nyújthat a pénztár. Ennek két válfaja van: az egyiket két év takarékosság után lehet adni, feltéve, hogy a szerződéses összeg negyede már az ügyfél számláján legyen. A másik változat az azonnali áthidaló kölcsön. Jelenleg a kétféle áthidaló kölcsön állománya nem haladhatja meg a pénztár szabad eszközeinek a 20 százalékát, ezen belül az azonnali kölcsön pedig mindössze 5 százalék lehet. Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza elnök-vezérigazgatója a távirati irodának korábban azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint a kormány e kétféle áthidaló hitel arányát emelné fel a szabad eszközök 75 százalékára.
   
Az OTP Lakástakarék-pénztár közleménye erre úgy reagál, hogy amennyiben a 15 százalékos mérték a pénztár szabad eszközei állományának áthidaló kölcsönbe kihelyezhető maximális arányára vonatkozik - a megfogalmazás nem egyértelmű -, akkor annak emelése hasznos lehet, mivel az olcsó lakáskölcsön iránti igény nagy, a pénztárak likviditása pedig kiemelkedően jó.

Több lakástakaréki szerződésre számítanak
   
Az államtitkár az interjúban beszélt arról is, hogy ha a család több lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználásával vásárol lakást, és ezek között kiskorú is van, akkor a lakáscserét ez megnehezíti. A kormány ezért tervezi annak eltörlését, hogy a kiskorú is tulajdonos legyen akkor, ha a saját nevére szóló lakástakarék szerződés is része a vételárnak.
   
Jelenleg egy átlagos pénztártag szerződéses összege 3 millió forint körüli, amely elegendő egy kisebb lakás vásárlásához önerőnek. Gergely Károly úgy vélte, hogy egy jobban kereső személy már 8-9 millió forintos szerződéses összeget is tud vállalni. Amennyiben az állami támogatás 8-ról 10 évre emelkedne, illetve 2 év megtakarítás után a támogatás maximuma nem 72 ezer, hanem 100 ezer forint körül lenne, akkor a megtakarítási összeg elérhetné a 10-12 millió forintot, amelyből már lehet lakást vásárolni.
   
A változástól az elnök-vezérigazgató azt várja, hogy lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Magyarországon a népesség 12 százalékának van pénztári szerződése, ez az arány Németországban 45, Ausztriában 50, míg Csehországban 55 százalék.