Ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak a vezető gazdasági lapok

Vágólapra másolva!
Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól.
Vágólapra másolva!

"Magyarország kizárja a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami nyugdíjrendszer előnyeiből" - ezzel a címmel közölt írást a világ egyik vezető gazdasági hírügynöksége, az amerikai Bloomberg a kormány szerdán bejelentett nyugdíjprogramjáról.

"Példa nélküli Európában, hogy a kormányzat azzal fenyegeti saját állampolgárait, hogy kiüti őket az állami nyugdíjrendszerből" - mondta a Bloombergnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank budapesti elemzője. "Ez valószínűleg elég lesz ahhoz, hogy senki ne gondoljon arra, hogy a magájnnyugdíjrendszerben maradjon" - tette hozzá. "Ez ténylegesen a magánnyugdíjpénztárak államosítását jelenti" - mondta Németh Dávid, az ING budapesti elemzője a Bloombergnek.

A Business Week tudósítása szintén ismerteti a szerdai magyar bejelentést. A lap szerint Magyarországon ugyan nincs szó tényleges államosításról, ahogy az Argentínában történt 2008-ban, de a magyarországi nyugdíjpénztársak működése nagyon nehézzé fog válni.

A Business Week kitér arra is, hogy Matolcsy bejelentette: komolyan csökkenteni fogják a díjakra és működési költségekre levonható összegek nagyságát. "Magyarországot komolyan érintette a globális pénzügyi válság, és még most is komoly gazdaaági kihívásokkal küzd. Az ország 2008-ban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és egyéb nemzetközi intézmények 20 milliárd eurós segítségére szorult az államcsőd elkerülése érdekében" - emlékeztet a lap.

A Wall Street Journal (WSJ) internetes kiadásának blogján számolt be a magyar nyugdíjfejleményekről, a bejegyzést jegyző Fehér Margit részletesen ismerteti a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által elmondottakat, illetve bemutatja, hogy hogyan alakult ki a magyarországi vegyes nyugdíjrendszer. A szerző szerint a 2800 milliárd forintos nyugdíjvagyon egyik fele magyar és külföldi részvényekben van, másik fele pedig magyar állampapírokban. "Magyarországnak van a legmagasabb adósságállománya Kelet-Európában, ami érzékennyé teszi az országot a pénzügyi piacok hangulatváltozásaira" - áll a blogbejegyzésben.

A magyar kormány szerdai ülésén fogadta el az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés szabályairól szóló törvényt. Az új szabályok szerint aki nem lép át az állami rendszerbe, az nyugdíjbefizetéseinek jelentős részét elveszíti, vagyis a jövőben nem kap állami nyugdíjat. Az állami rendszerbe átlépők megtakarításait egyéni számlán vezetik majd, a megtakarítás pedig örökölhető lesz. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a kormány nyílt zsarolásba kezdett, intézkedései nemcsak az alkotmány szinte összes passzusát sértik, de ellentétesek az Európai Unió alapelveivel is (az új szabályokról itt olvashat részletesen).