Lecsapott a láncnélküli kerékpárra az OTP leánycége

láncnélküli kerékpár sorozatgyártása, stringbike
Vágólapra másolva!
Hat társaságot, köztük a láncnélküli kerékpárt kifejlesztő céget juttatta tőkéhez az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zrt. A kockázati tőkealap összbefektetéseinek értéke megközelítette az 1,4 milliárd forintot az elmúlt évben.
Vágólapra másolva!

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010-ben hat befektetési döntést hozott, melyek közül öt esetben kötött megállapodást a tőkét fogadó céltársaságokkal - derül ki az OTP Bank közleményéből.

Az OTP-csoporthoz tartozó, és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által vezetett PortfoLion Zrt. által 2010-ben megkötött befektetési megállapodásokban rögzített tőkekihelyezések összértéke 1355 millió forint volt. Az ügyletenkénti átlagos befektetési érték 271 millió forint, azonban egyes tranzakcióknál a tőkebefektetés elérte a 350-400 millió forintot. A befektetést fogadó célvállalatok tevékenységi profilja változatos képet mutat, ugyanakkor mindegyik újszerű és innovatív termékkel vagy szolgáltatással rendelkező hazai kis- és középvállalkozás, amelynek stratégiai célkitűzése a közeljövőt tekintve a gyors és stabil hazai növekedés és a meghatározó nemzetközi piaci pozíció elérése.

A PortfoLion Zrt. 200 millió forintot fektetett a Stringbike néven ismertté vált láncnélküli kerékpárok hazai innováción alapuló hajtásrendszerének gyártásába és értékesítésébe (erről itt olvashat bővebben). A termék a hagyományos megoldásokkal szemben mechanikailag egyszerűbb, tartósabb, könnyebben szerelhető és kevésbé szennyez; mozgását nem szakaszolják, illetve tördelik fogaskerekek és láncszemek, valamint teljes mértékben szimmetrikus, így használatának kedvezőbb az izomzatra és ízületekre gyakorolt hatása. A fejlesztés célja az innovatív hajtástechnika minél szélesebb körben való elterjesztése, illetve a Stringdrive Kft. nemzetközi piaci terjeszkedésének megvalósítása.

A PortfoLion Zrt. 220 millió forintos tőkebefektetésről szerződött a Cryo cégcsoporttal. A Cryo iparága a biotechnológiai területen végzett kutatás-fejlesztés, gyártás és értékesítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtása. A PortfoLion Zrt. 350 millió forintot fektetett a 3G Multimédia Kft-be. A számítástechnikai vállalkozás sikeresen fejlesztett egy olyan zenelejátszó, -ajánló, -menedzselő keretrendszert és termékcsaládot, amely a rádiózás és a zenehallgatás jövőjét kínálja, a "streaming" technológiának köszönhetően.

Az Intellio Kft. 400 millió forintos tőkebefektetést kapott. A társaság intelligens video-megfigyelő rendszerek fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik elsősorban a biztonságtechnika, a közlekedésellenőrzés és a kiskereskedelmi vásárlóelemzés területén. A PortfoLion Zrt. és a Digital Recognitions Systems Hungary Zrt. 185 millió forintos tőkebefektetésről szerződött. A vállalat automata rendszámfelismerő berendezéseket fejleszt és gyárt, melyeket egyebek mellett a közlekedésben és a biztonsági szerveknél hasznosítanak.