Hamarosan a kormány elé kerül az Audi- és az Opel-szerződés

Vágólapra másolva!
Becsey Zsolt államtitkár szerint néhány héten belül a kormány elé kerülhet az Audi és az Opel magyarországi beruházásának állami támogatásáról szóló szerződéstervezet. Orbán Viktor arról beszélt korábban, hogy csak olyan beruházást támogat az állam, amely négy éven belül megtérül.
Vágólapra másolva!

Néhány héten, de lehet, hogy néhány napon belül a kormány elé kerülnek az Audival és az Opellel kötendő, állami támogatásokról szóló szerződések - nyilatkozta az Autopro.hu-nak Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint arra nincs mód, hogy az állam előírja, hogy a támogatásért cserébe a gyáraknak mekkora arányban kell magyar beszállítókkal szerződniük, de az Európai Unióval egyeztetve regionális alapon a munkahelyteremtésben és a környezetvédelemben "minél messzebb menjünk" - mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök a beruházások bejelentésekor azt mondta, hogy az állam csak olyan beruházást támogat, amely négy éven belül megtérül. Becsey Zsolt szerint ez tartható, az államnak már akkor is lesznek bevételei a projektből, amikor a gyár még nem is termel, mivel az építkezések, a régészeti feltárások növelik a bevételt mind az állam, mind a Győr városa számára.

Az államtitkár szerint a középvállalati szint a magyar gazdaság leggyengébb oldala. Ezért "ha a Mercedes, az Audi vagy az Opel-beruházás a következő három-négy évben kinevelne vagy felhozna néhány ilyen középvállalatot, akkor perspektivikusan ez lenne a beruházások legnagyobb hozadéka a magyar gazdaságban" - nyilatkozta az Autopro.hu-nak Becsey.