Hétfőig titok marad a monetáris tanácsba jelölt tagok neve

Vágólapra másolva!
Hétfőre maradt az MNB monetáris tanácsa négy új tagjának jelölése és megválasztása. A jelölés jogával rendelkező parlamenti gazdasági bizottság pénteken nem tart ülést. A csúszás oka a kormányzat leterheltsége lehet. Az [origo] információi szerint van egy sok nevet tartalmazó kalap, ebből fognak négyet kiemelni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan hétfőn kinevezik a Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szerve, a monetáris tanács négy új tagját és addig azt sem hozzák nyilvánosságra, kiket jelölnek a pozícióra.

A parlament két hete fogadta el a kormány által kezdeményezett törvénymódosítást, melynek értelmében az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága jelöli a jegybank monetáris tanácsának tagjait, a parlament pedig egyszerű többséggel választja meg a tagokat hat évre. A jelölési rend átalakítása a kormányoldal kezébe adta a tanácstagok kiválasztását. A hétfős testületből négy tag mandátuma március 1-jén lejárt, az ő helyükre kerülő négy új tag többségbe kerülhet a belső tagokkal, Simor András jegybankelnökkel, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökökkel szemben.

Jelenleg döntésképtelen a monetáris tanács, egészen addig, amíg nem töltik fel hétre a tagok számát. A héten úgy volt, hogy pénteken a gazdasági bizottság összeül és megnevezi a jelölteket, az Index arról írt, pénteken a gazdasági bizottság elnöke és alelnökei a keddi után újabb egyeztetést tartanak, de - mint azt a bizottságnál megerősítették az [origo]-nak -, a bizottság pénteken mégsem tart ülést. A jelöltek megnevezése és meghallgatása így hétfőre tolódik, de pontosabb időpontot nem tudtak mondani a bizottsági titkárságon. A parlament honlapján megtalálható menetrend szerint hétfőn délután öt óra tájban az Országgyűlés már meg is választja a tanácstagokat, vagyis az egész procedúrát egy nap alatt zavarják le.

A késlekedés okáról nincs információnk, szerettük volna elérni Rogán Antalt, a gazdasági bizottság elnökét, de ez egyelőre nem sikerült. A tanácstagok kiválasztásában részt nem vevő kormányzati források az [origo]-nak azt mondták, a csúszásnak technikai okai lehetnek, "egyszerűen összeértek a dolgok", az alkotmányozás is a célegyenesébe ért, a Széll Kálmán Tervnek elnevezett reformcsomagot is a hét elején ismertették, és a monetáristanács-ügyben is most kell megoldást találni.

Egyelőre nem ismert a leendő tagok neve sem. A kormányzati források szerint kialakult egy viszonylag sok nevet tartalmazó lista, a kalapból pedig majd kihúznak négy nevet, akiket hétfőn ismerhet meg a közvélemény.