Egyszerűbb ügyintézést ígér a kormány

Vágólapra másolva!
Az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítéséről tárgyal szerdai ülésén a kormány. Az intézkedések célja, hogy másfél év alatt három ütemben, összesen 232 ügycsoport esetében egyszerűsödjön a bürokrácia. A többi között könnyebb lesz építési engedélyt igényelni vagy anyasági támogatást kérni.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán tárgyal arról az egyszerűsítési programról, amelynek célja a bürokrácia csökkentése. Ha elfogadják az előterjesztést, akkor a 232 ügycsoportot érintő lépések egyszerűbbé fogják tenni a lakosság mindennapjait - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A kormány döntése után az illetékes tárcák megkezdik az előkészítését az egyszerűsítő lépéseknek, amelyek másfél éven belül érezhető könnyítést jelentenek majd az embereknek. Többek között egyszerűbb lesz az anyasági támogatás, a családi pótlék igénylése, a munkavállalással kapcsolatos ügyintézés, az építési és bontási engedélyek és a nyelvvizsga-bizonyítványok kiadása, valamint az okmányok igénylése.

Kovács Zoltán közölte, hogy az egyszerűsítési program keretében a jövőben életbe lépő intézkedések nem a költségvetés oldalán, hanem az állampolgároknál jelentenek majd megtakarítást. Példaként azt mondta, hogy a bürokráciacsökkentő lépéseknek köszönhetően egy eljáráson belül nem kell majd többféle illetéket fizetni. A program illeszkedik az egyablakos rendszer kiépítését célzó kormányzati célhoz. "Az embereknek nem kell majd tudniuk, hogy melyik ablak mögött milyen ügyintézéssel foglalkoznak" - mondta az államtitkár utalva arra, hogy elég lesz egy ablaknál beadni a kérelmeket, nem kell több helyen intézkedni.

Az [origo] kérdésére, hogy a kormány tervez-e újabb intézkedéseket a legrosszabb helyzetben lévő devizahitelesek megsegítése érdekében, akiknek a Nemzeti Eszközkezelő a korlátozott források miatt nem tud megoldást nyújtani, Kovács Zoltán azt mondta, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett, lehetőséget biztosít például az árfolyamrögzítésre, vagy házépítési program indításával segít a bajba jutottakon.

Az árfolyamrögzítés visszafogott sikerét firtató kérdésünkre az államtitkár közölte, a lehetőség az év végéig adott, és a kormány népszerűsítő kampányt is indított, hogy a gondokkal küzdő emberek igénybe vegyék ezt a lehetőséget.

Az államtitkár az Alkotmánybíróságon nyugdíjügyben folyó egyeztetésről annyit mondott, menet közben a kormány nem kommentál, ha megszületik az alkotmánybírósági döntés, akkor fog reagálni rá. Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány szerdán első olvasatban tárgyalni fog a jövő évi költségvetésről, de az idei büdzsét érintő lépések várhatóan nem lesznek napirenden.

Kovács Zoltán felsorolta a szeptembertől érvénybe lépő fontosabb változásokat. Közölte, hogy új szabályok lesznek a közfoglalkoztatásban, módosul a lakásfenntartási támogatás eddigi rendszere, hatályba lép a köznyelvben chipsadóként emlegetett népegészségügyi termékdíj, szigorúbb előírások fognak vonatkozni a külföldi rendszámú autók belföldi használatára, valamint életbe lépnek a sporthuliganizmus elleni intézkedések.