Meredek zuhanással kezdtek az amerikai indexek

tőzsde, tőzsdepánik, zuhan a tőzsde, értékpapír piac, New York
Vágólapra másolva!
Két százalék körüli eséssel nyitottak az amerikai tőzsdemutatók, aztán meredek esésbe kezdtek. Eközben a pesti tőzsde hasonló visszaesést mutatott délután. Svájcban rendkívüli kormányülést tartanak a frank erősödése miatt, Németország azonban nem kívánja kibővíteni az európai válságkezelő alapot.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX hétfő délután az amerikai piacnyitás (magyar idő szerint fél négy) után egy órával 2,5 százalékos visszaesést mutatott péntek esti záróértékéhez képest. A hazai piacon befektetők hétfőn reagálhattak először arra a hírre, hogy magyar idő szerint szombat hajnalban a Standard and Poor's hitelminősítő lefokozta az amerikai hitelek besorolását. A forint gyengült a főbb devizákkal szemben, a svájci frank a kora reggeli 250 forint körüli szintről hirtelen 254 forint fölé került, kilenc és tíz óra között rövid időre 250 forint alá esett, majd 252-254 forint között ingadozott.

Délután az amerikai piacnyitás előtt a határidős indexek jelezték, hogy esésre lehet számítani: a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq 500 határidős mutatói mind két százaléknál nagyobb visszaesést mutatott hétfő délben (magyar idő szerint). Az azonnali piac nyitása után a három vezető mutató komoly gyengülést jelzett: a Dow Jones 1,6, az S&P 2, a Nasdaq 3,4 százalékot esett, majd meredeken lefelé indultak 3-4 százalékos visszaesést mutatva.

A rossz befektetői hangulat a vezető európai tőzsdéken és az amerikai határidős piacon is érződött. A brit FTSE 100 3, a francia CAC 40 2,4, a német DAX 2,6, az olasz FTSE MIB 0,6 százalékos mínuszban járt délután fél öt előtt.

Válaszlépések

A vezető nyugati országok gazdasági döntéshozói közben a megfelelő választ keresik. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlásokkal igyekszik stabilizálni az európai kötvénypiacokat, amelyek biztonsága a részvénykereskedést is befolyásolja. A Wall Street Journal amerikai gazdasági lap blogjában névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a jegybank ígéretéhez híven valóban beavatkozott a kötvénypiacon. Ennek kedvező jele az is, hogy hétfő délelőtt csökkent az olasz és spanyol állampapírok hozama. A gyengülésnek indult tőzsdei indexek azonban arra utalnak, hogy a piacon kereskedő befektetők nem tartották elégnek a jegybanki beavatkozást.

A svájci kormány hétfőn rendkívüli ülést tart, amelyen a svájci frank erősödésére teendő válaszlépésekről tárgyalnak a miniszterek. A svájci jegybank kamatcsökkentéssel igyekezett megfékezni a frank túlzott erősödését, amely a svájci exportcégeket és a frankban eladósodott hiteleseket egyaránt sújtja, de az erősödés azt jelzi, hogy a lépés nem volt elég az árfolyam megtartására.

Németország közben elzárkózott attól a lehetőségtől, hogy kibővített mentőcsomaggal vegye elejét az adósságválságnak. Angela Merkel német kancellár szóvivője hétfőn azt nyilatkozta, hogy Németország nem támogatja az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kibővítését, vagyis nem kívánják nagyobb összeggel feltölteni az államadóssággal küzdő országok megsegítésére szolgáló intézményt. Németország az eurózóna legnagyobb gazdaságaként a legtöbb pénzt fizeti a mentőalapba, és igyekszik elkerülni, hogy a kibővítésével még nagyobb összegeket kelljen áldoznia az eladósodott országok kisegítésére.

Ázsia jelezte a zuhanást

A magyar idő szerint hétfőn hajnalban nyitó ázsiai tőzsdéken is folytatódott az a zuhanás, amely a múlt hét utolsó napjaiban jellemezte a piacokat. A MarketWatch gazdasági portál szerint a japán Nikkei 225 index 2,2 százalékkal, a dél-koreai Kospi 3,5, az ausztrál S&P/ASX 200 pedig 2 százalékkal csökkent. Még nagyobb veszteségben voltak a kínai mutatók: a hongkongi Hang Seng 4, míg a sanghaji 3,7 százalékos mínuszban volt. Ázsiában különösen a banki papírok voltak nagy esésben.

"Ázsiában elég hisztérikus esés volt, Európában is lejjebb kezdtük, benne természetesen idehaza is. Azonban a piacokon apró fellélegzés következett be" - kommentálja a hétfő reggeli eseményeket Móró Tamás. A Concorde részvényelemzője a vártnál kisebb európai veszteségek okának azt tudja be, hogy az Európai Központi Bank vasárnap este jelezte, olasz és spanyol állampapírok vásárlásába kezd, hogy stabilizálja a piacokat. Ennek hatására hétfő reggel, kora délelőtt a spanyol és olasz kötvényhozamok mérséklődtek.

Móró szerint hiába látszanak most az átmeneti megnyugvás jelei, napokon belül várhatóan még mélyebben lesznek a hazai részvények a nyitáskori értékükhöz képest. "Bizonytalan, gyorsan változó piaci környezetben a befektetők a kockázatosabb eszközeiktől igyekeznek megszabadulni, sok pozíciót zárhatnak, eladhatják az értékpapírokat."

Ma nem jelenik meg fontosabb makrogazdasági adat a világban, ezért a részvénypiacok alakulásában a legnagyobb hatással az lehet, hogy a déli EU-országok kötvénypiaca mennyire lesz képes stabilizálódni, véli a részvényelemző.

Előzmények

A zuhanás múlt csütörtökön kezdődött, és a piaci elemzések többsége a globális gazdasági kilátások bizonytalanságával indokolta az évek óta nem látott mértékű eladási hullámot. A mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindexben, az MSCI World Indexben szereplő vállalatok piaci tőkeértéke a múlt héten 2,5 ezer milliárd dollárral csökkent.

Péntek este a Standard and Poor's hitelminősítő bejelentette, hogy leminősíti az Egyesült Államok hitelbesorolását, ami hozzájárulhat a további eséshez. "A besorolás leminősítése példátlan volt" - idézte a BBC Alvin Liew-t, a szingapúri UOB Bank munkatársát. Az ausztráli Commonwealth Bank MarketWatchnak nyilatkozó közgazdásza, Michael Blythe szerint a leminősítésre mindenki számított, de az mégiscsak "lépés az ismeretlenbe". A Nomura Bank vezető közgazdásza, Paul Sheard azt mondta a Reutersnek, hogy az amerikai leminősítés kétségkívül szimbolikus és történelmi jelentőségű esemény, de a mostani krízis "epicentruma" az eurózóna.

A befektetők legnagyobb félelme az, hogy az Egyesült Államok gazdasága tovább lassul, és esetleg újabb recesszióba süllyed, ami károkat okozna a teljes világgazdaságban. Komoly aggodalmak övezik az eurózóna gazdaságát is, miután felmerült, hogy olyan nagy országok pénzügyeivel is gondok vannak, mint Olaszország és Spanyolország. Hétfőn a Reuters azt írta, az amerikai leminősítés után Franciaország lehet a következő állam, amely elveszíti AAA besorolását. A svájci UBS bank stratégái szerint "a piacok stabilizálása kulcsfontosságú a recesszió visszatérésének elkerüléséhez".

A várakozásoknak megfelelően nem változott drasztikusan a helyzet az amerikai államkötvények piacán a leminősítés után. A hosszú távú, tíz- és harmincéves kötvények hozama ugyan emelkedett (ez a kockázat növekedését jelzi), a kétéves futamidejű kincstárjegyeké viszont valamelyest csökkent.

Vasárnap megbeszéléseket tartottak a fejlett ipari országokat tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei és az eurózóna jegybanki szerepét betöltő Európai Központi Bank vezetősége is. Az EKB közölte, a korábbinál agresszívebben fog fellépni a kötvénypiacokon, hogy biztosítsa Spanyolország és Olaszország védelmét - vagyis vélhetően kész olasz és spanyol állampapírokat vásárolni azok erősítése végett -, a G7 pénzügyminiszterei pedig azt közölték, hogy "minden szükséges intézkedést megtesznek a pénzügyi stabilitásért és a növekedésért".

A svájci frank hétfő reggel folytatta a múlt heti erősödést, történelmi csúcsra emelkedett a dollárral szemben (csupán 0,7485 frankot ért egy dollár). Az euróhoz képest is nyereségben volt, noha korábban, az EKB bejelentése után, rövid ideig erősödött az euró. Hét óra előtt pár perccel már a forint árfolyamán is érezhető volt a frankerősödés, több mint 253 forintot ért egy frank, és 274 fölött volt az euró jegyzése. A frankkal nyolc óra előtt 254,450 forinton kereskedtek, ez már nincs messze a múlt csütörtökön elért 254,87-es csúcstól.

Rekordszintre drágult az arany is, az ázsiai határidős kereskedésben 1704,90 dollárt ért egy uncia. "Kevés igazán biztonságos hely van, ezért ezek jól teljesítenek" - mondta a brit Royal Bank of Scotland Reuters által idézett közgazdásza, Greg Gibbs arra utalva, hogy a befektetők a bizonytalan helyzetben a legbiztonságosabb eszközökbe menekülnek. Jellemzően ilyen a frank és az arany. "Az arany profitál a legtöbbet a folyamatból, mert nincs jegybankja, amely nekilátna az eladásának" - tette hozzá Gibbs.